Het succes van de Google Drive-map ‘Het Schoolvak Nederlands’ – een update

In een eerdere blog heb ik geschreven over het initiatief dat ik samen met twee collega’s heb gerealiseerd: een Google Drive-map speciaal voor docenten Nederlands. Op deze manier willen we de deelcultuur binnen ons vak in heel Nederland stimuleren. We zijn er namelijk van overtuigd dat iedere docent mooi of inspirerend lesmateriaal heeft liggen. Waarom zouden we dat materiaal dan niet met elkaar delen? Inmiddels zijn we 5 maanden verder, en dan rijst de vraag: hoe staat het nu met de Drive-map? In deze blog een korte update!

Na 5 maanden staan er nu ongeveer 1200 bestanden op, die een bestandsgrootte hebben van ongeveer 1004772971 bytes, met andere woorden: iets meer dan 1gb! Met de wetenschap dat we ongeveer 100 bestanden hadden geüpload voordat we de Drive lanceerden, kan ik wel stellen dat het een succes is. Volgens mij komt dat door twee zaken. Allereerst is de Drive-map zo laagdrempelig dat het voor iedereen (digibeet of niet) makkelijk is om bestaand en eigen materiaal te down- of uploaden. Daarnaast werkt de positieve en productieve vibe in de Facebookgroep ‘Leraar Nederlands’ erg mee. In deze groep helpen, tippen en adviseren meer dan 3000 docenten Nederlands elkaar. Collega’s spreken elkaar ook daar aan iets in de Drive te zetten, zonder dat wij daar om hoeven te smeken. ‘De Drive’ is, met andere woorden, inmiddels een begrip.

Na afloop van de uitslag ‘Beste leraar Nederlands 2015’ van het radio 1 programma ‘De Taalstaat’ van Frits Spits, sprak ik met minister Bussemaker (minister van OCW). Naar aanleiding van de radio-uitzending wilde ze meer weten over de Drive-map. Ik moest haar absoluut mailen en dat heb ik dan gedaan. Binnen korte tijd kreeg ik reactie terug van het ministerie van OCW dat ze graag een afspraak wilde maken over de Drive-map. Ook zijn we uitgenodigd bij dé belangenvereniging van docenten Nederlands in Nederland: Levende Talen. Zij waren enthousiast en wilden op allerlei mogelijke manieren onze Drive-map ondersteunen.

Barbecue in Nijmegen

Evaluatie van de Google Drive-map

Zondag 5 juli jongstleden zijn we met een groepje docenten Nederlands bij elkaar gekomen om de eerste maanden van de Drive-map te evalueren. Daarbij hebben we onder andere de taken verdeeld, omdat het niet te doen was alles zelf te blijven bijhouden. Daarnaast zijn we ingegaan op vragen als: hoe waarborgen we de kwaliteit? Hoe zorgen we voor nog meer naamsbekendheid? Hoe stimuleren we alle docenten in Nederland eigen materiaal te uploaden? Tot slot hebben we gebrainstormd over een alternatief examen Nederlands dat we aan de staatssecretaris Sander Dekker gaan aanbieden. Het was een zeer geslaagde, productieve en bovenal gezellige middag in Nijmegen.

Andere vakgroepen zijn inmiddels ook geïnspireerd geraakt, zo is de ambitieuze Hester Vogels (van Wiskunjeleren.nl) samen met de Nederlandse Vereniging voor Wiskundeleraren bezig een eigen variant op poten te zetten. Ze heeft ons om advies gevraagd, met als gevolg dat er een Facebookgroep voor docenten wiskunde is aangemaakt. Vanuit daar, willen ze net zoals wij hebben gedaan, de Drive-map promoten. Voor ons natuurlijk erg gaaf en een groot compliment dat we ook andere vakgroepen hebben weten te inspireren.

Is alles rondom de Drive dan rozengeur en maneschijn? Nee hoor, we zijn de afgelopen maanden ook tegen een paar moeilijkheden aangelopen. Zo verwijderen sommige docenten per ongeluk een aantal documenten (1 keer waren zelfs alle bestanden verwijderd). In het begin maakte we elke week een back-up en zetten we de bestanden handmatig terug. Maar een collega met ICT-achtergrond bood aan te helpen. Hij maakt met een programma een automatische back-up, waarbij de bestanden die per ongeluk verwijderd worden, weer teruggezet kunnen worden. Daarnaast worden er door docenten wel eens bestanden ingezet die regelrecht uit een kostbare workshop komen. Het CPS wees ons hier bijvoorbeeld op. Echter, na een prettig gesprek was hun conclusie: “laat het maar in de Drive-map staan, we kunnen de deelcultuur toch niet tegenhouden”. Ook uitgeverij Malmberg zet er elke maand nog niet gepubliceerd materiaal op, zodat ze een steentje kunnen bijdragen aan de Drive-map (en aan hun eigen merknaam natuurlijk).

Al met al kan ik wel stellen dat de Drive-map ‘Het schoolvak Nederlands’ een succes is. We zijn er dan ook erg trots op! De vrije tijd die we erin gestopt hebben, is uiteindelijk meer dan de moeite waard. We maken namelijk daadwerkelijk ons eigen onderwijs beter! Wat wil je nog meer. En waar het uiteindelijk naartoe zal gaan? In de Facebookgroep werd door iemand geopperd om, aan de hand van het materiaal in de Drive, een eigen gratis methode te maken. Een fantastisch idee!

Foto bovenin: mario.hieber

Print Friendly, PDF & Email

Over de auteur:

Arnoud Kuijpers
Mijn motto is: een dag niet genoten is een dag niet geleefd! Ik studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde daarna mijn eerstegraads bevoegdheid. Ik sta met heel veel liefde voor de klas en probeer op een verfrissende andere manier les te geven op het Candea College in Duiven. Daarbij maak ik graag gebruik van de vele digitale mogelijkheden. Daarnaast schrijf ik blogs voor Tumult en verzorg ik lezingen en workshops op scholen. In mijn blogs probeer ik mijn liefde voor het vak te beschrijven en docenten te inspireren en motiveren om alles uit hun lessen te halen.

2 Reacties

 1. Avatar
  jacques verschuren 16 juli 2015 at 11:12 - Reply

  Ik ben voor Engels ook met een Google Drive bezig…voornamelijk met het aanbieden van leesteksten (leeskilometers) en daarbij gemaakte/ontworpen vragen. Ik zou graag in contact komen met collega’s die hier hun bijdrage aan willen leveren. Uiteraard stel ik het op prijs als de valkuilen van de Google drive nederlands vermeden kunnen worden. ik heb al specifieke vragen over voorkomende problemen waar ik nu na een jaar al/ook tegenaan loop….

 2. Avatar
  erika welgraven 16 juli 2015 at 15:15 - Reply

  Malmberg draagt graag een steentje bij aan de Google drive Vak Nederlands. Inderdaad! Maar in dit specifieke geval zijn het vooral de docenten van Samenwerken aan Nederlands die toestemming hebben gegeven om de opdrachten die door hen ontwikkeld zijn te delen met andere docenten. Malmberg is hier slechts de intermediair.
  Het is maar dat jullie het weten!
  Erika Welgraven, Uitgever Nederlands & literatuur, Malmberg

Laat een reactie achter

Privacyinstellingen

Pas je privacyinstellingen aan of bekijk ons privacybeleid. Je kunt ook direct alle cookies accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen