Tweeduizend jaar geleden wist Socrates het al: de beste manier om een probleem op te lossen, is door de juiste vragen te stellen. De oudste en (nog steeds) een van de beste manieren om leerlingen te leren om kritisch te denken, is de Socratische methode.

En dat dat niet heel ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst deze infographic. Aan de hand van zes stappen kun je je leerlingen leren om kritische vragen te stellen. Hierdoor leren ze dat ze niet alles wat beweerd wordt door anderen, zo maar als waar te bestempelen.

De 6 stappen
De vragen die je kunt stellen als je een discussie met iemand aan wilt gaan of meer te weten wilt komen over een onderwerp, zijn onder te verdelen in zes stappen:

  1. Vragen die verduidelijken
  2. Vragen die aannames onderzoeken
  3. Vragen die reden en bewijs onderzoeken
  4. Vragen over standpunten
  5. Vragen die gevolgen onderzoeken
  6. Vragen over de vragen

In de infographic hieronder kun je zien wat voor soort vragen er per stap gesteld kunnen worden. Het kan verfrissend werken om je leerlingen eens op deze manier naar een bepaald vraagstuk te laten kijken. Daarnaast kun je de methode natuurlijk ook gebruiken om eens kritisch naar je eigen lessen te kijken. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Een mooi klusje voor tijdens de zomervakantie.

infographic vragen stellen volgens socrates

Foto bovenin: leadenhall

Print Friendly, PDF & Email