Onze leestips voor mentoren in de zomervakantie

Gepubliceerd op: 20 juli 2023
Door: Nicoline van Slingelandt

Hè hè, eindelijk tijd om weer eens een boek te lezen. Of een hele stapel. Heb je nog tips nodig voor fictie of non-fictie? Wij hebben er een aantal voor je!

Gouden Nevel – Thijs Voortman

Mijn aanrader is een ecologische thriller. Het verhaal heeft als basis de klimaatverandering en de gevolgen daarvan, verwerkt in een verhaal dat van het begin tot het eind spannend is. Bovendien zet het je aan tot nadenken en bewustwording in een mix van feiten en fictie. De schrijver maakt zijn debuut met dit spannende boek en is al genomineerd voor meerdere prijzen.

Fabiola Torres Barrera
Relatiebeheerder

Je kunt het ook nooit goed doen – Carmen Felix

Als je als dertiger even los wil komen van de maatschappelijke druk en wat je jezelf allemaal oplegt, is dit boek een echte aanrader. Leest als een trein, is grappig en zal voor veel millennials een feest der herkenning zijn!

Sander Lute
Marketeer

Het onbehagen in de democratie – Michael J. Sandel

De zomervakantie is een mooi moment om (weer) eens de grote klassiekers erbij te pakken, en naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne is ‘Oorlog en Vrede’ van Tolstoj wel zo’n lekkere dikke pil.

Wil je liever iets recenters? Naar aanleiding van allerlei politieke gebeurtenissen en voor degenen die dat willen duiden: de Amerikaan Michael Sandel schreef er waardevolle (en ook nog leesbare) kost over.

Hans Wendel
Directeur

Non-violent communication – Marshall Rosenberg

Gaat over een manier van communiceren die uitgaat van dichtbij je eigen gevoel blijven met als uitgangspunt om in verbinding te blijven met degene met wie je communiceert. Het geeft hele concrete tools voor hoe je kunt communiceren dat je het ergens niet mee eens bent (grenzen stellen), je iets vervelend vindt en/of kwetst, op een hele verbindende manier. Deze tools in communicatie komen in de klas denk ik goed van pas (bij 3-4 hv Sociaal-emotionele Vaardigheden hebben we er ook een plusopdracht aan gewijd!).

Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn – Chantal van der Leest

In dit boek beschrijft de auteur haar eigen pad met betrekking tot perfectionistische trekjes en hoe zij ermee heeft leren omgaan. Wederom hele concrete tips, vanuit veel verbinding met jezelf. We willen het allemaal goed doen, maar soms maken we het onszelf zo gigantisch moeilijk. Dit boek helpt echt met concrete tips voor hoe je wat liever voor jezelf kunt zijn en daarmee ook meer uit jezelf kunt halen!

Mijn ontelbare identiteiten – Sinan Çankaya

Wat minder self-help, wat meer inlezen en reflecteren op wat identiteit nou eigenlijk betekent en kan betekenen voor iemand anders. In dit boek beschrijft de auteur zijn worstelingen met de dynamiek van ‘wij’ en ‘zij’, wie hij is en mag zijn in de context van Nederland. Meeslepend en verhalend geschreven, nodigt hij ook de lezer uit om zelf te reflecteren op wat de dynamiek van ‘wij’/’zij’ en identiteit is en welke rol je daar zelf in kan spelen.

Lisa Kooijman
Onderwijskundig leermiddelenontwikkelaar

De Overlevenden – Alex Schulman

Intens verhaal over drie Zweedse broers die terugkeren naar het verleden. In een vakantie-achtige setting gebeuren minder fraaie dingen. Mooi verhaal met een verrassend plot.

Gian Walhain
Consultant & trainer Tumult Academy

En haar stem verbrak de stilte – Celeste de Blasis

Dit boek gaat over een Amerikaanse gouvernante die na de Burgeroorlog terecht komt bij een vijfjarige die niet spreekt. Als ze wil ontdekken waarom, zet ze haar eigen leven op het spel. Het is een beetje een ouderwets boek, maar wel nog steeds van deze tijd. Er zijn ook nu veel jonge kinderen die ‘zwijgend’ door het leven gaan omdat ze niet altijd begrepen worden.

Liejanne Nijmeijer
Consultant

Creativity – Mihaly Csikszentmihalyi

Hét boek over creativiteit; wat het betekent en welke rol het speelt in het leven van de bijna 100 wetenschappers, Nobelprijswinnaars en kunstenaars die Csikszentmihalyi interviewde. Hij laat in een goed leesbaar boek zien wat ervoor nodig is om grootse ontdekkingen te doen.

Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili

Door veel recensenten bejubeld – en terecht wat mij betreft. Een enorm dikke pil die toch moeilijk weg te leggen is. De auteur neemt je mee in een familiegeschiedenis van een Georgische familie van 1900 tot nu. Fantastisch geschreven en het geeft een mooi beeld van de politieke en culturele geschiedenis van Rusland en Georgië, waardoor je ook weer met meer achtergrondinformatie naar de oorlog in Oekraïne kijkt.

Nicoline van Slingelandt
Content & communicatiemanager

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search