Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema ‘Laat je zien!’ En dat laten zien gaat over de leraar. Want als er leerlingen gepest worden in jouw klas, kun je dit pas goed signaleren als iemand jou daarover vertelt. Belangrijk dus om te zorgen dat leerlingen naar jou toe durven komen! In deze blog geef ik je drie tips daarvoor.

Tip 1: toon interesse

Zelf herken je dit vast ook wel. Wanneer iemand interesse in je toont, voel je je gezien en durf je vaker open te zijn naar de ander. Stel open vragen aan je leerlingen, luister goed en geef ze steun als ze het moeilijk hebben. Een open houding is daarbij ook belangrijk, draai je lichaam naar de ander en spiegel de houding van de leerling. Elkaars lichaamshouding spiegelen zorgt ervoor dat je elkaar aardiger vindt.

Je kunt beginnen met de lesbrief Jouw ideale docent! Hiermee laat je leerlingen nadenken over wat zij graag van hun docenten zien. Zo kom jij te weten hoe je er het beste voor je leerlingen kunt zijn.

Tip 2: wees zelf open

Openheid bij jezelf zorgt ook voor openheid bij de ander. Mensen voelen een betere band met een ander wanneer de ander iets over zichzelf vertelt of zich openstelt. Vertel dus eens in de klas waar jij eigenlijk vandaan komt. Hoe ben jij de persoon geworden zoals je nu bent? Wat heb je allemaal al meegemaakt? Ik kan me mijn maatschappijleerdocent nog goed herinneren. De eerste les vertelde hij ons wat hij allemaal had meegemaakt in zijn vorige beroep als journalist. Door zijn persoonlijke verhalen voelde ik meteen een band met hem en lette ik ook beter op in zijn lessen!

Tip 3: benoem dat ze bij jou terechtkunnen

Ook belangrijk: benoem expliciet aan leerlingen dat ze bij je terechtkunnen. Want misschien willen ze wel graag bij je aankloppen, maar zijn ze bang dat jij daar echt niet op zit te wachten. Daarnaast is het ook fijn om het als klas eens te hebben over pesten. Wat doen jullie als klas als er iemand gepest wordt? Maak daar goede afspraken over en probeer die ook na te leven. Gebruik bijvoorbeeld de lessen over pesten uit het lesmateriaal voor sociaal-emotionele vaardigheden.

Lees voor meer tips De docent als mens #1: (hoe) zet je je eigen emoties in?

Hoe zorg jij ervoor dat je leerlingen naar jou toe komen als ze met iets zitten? Laat het me weten onder deze blog of mail naar nadiaspaan@tumultgroep.nl.

Print Friendly, PDF & Email