Op de parels van 2023!

Gepubliceerd op: 20 december 2022
Door: Hans Wendel

In gesprek met……is een serie gespreksblogs waarin Hans Wendel van Tumult praat met bevlogen onderwijsmensen. Over ervaringen, successen, mislukkingen en alles dat de moeite waard is om te delen met alle bevlogen onderwijsmensen van Nederland.

Kerst ‘22; logisch moment terug te kijken naar de bijzondere momenten van 2022 en vooruit naar de wensen en verwachtingen voor 2023. Ik praat met Gea van Dijk, decaan en loopbaancoördinator op het Lingecollege in Tiel. In deze blog vertelt Gea over het positieve effect van exclusiviteit en de uitdaging van samenwerken.

‘Het was natuurlijk druk, net zoals andere jaren. Maar door corona veranderde er veel. Leerlingen die moeite hebben om echt samen een klas te zijn, docenten die veel druk ervaren. Er zijn twee elementen die ik opvallend vond, die me nieuwe inzichten gaven:

 

#1: Exclusiviteit van de Girlsday Techniek wérkt

‘Ik geloofde er nooit in dat je voor meisjes iets exclusief moest doen, en eigenlijk uberhaupt niet in exclusiviteit. Beter om geen onderscheid te maken….dacht ik. Maar de Girlsday Techniek die bij ons is georganiseerd bood een nieuw perspectief. Op Girlsday krijgen meiden op het vmbo de kans een kijkje te nemen bij technische bedrijven. Onze meiden voelden zich echt speciaal, werden met bussen opgehaald en door bedrijven in de buurt uitgebreid verwelkomd. Wat ik zag is dat die bedrijven echt alles uit de kast haalden om de meiden zich thuis te laten voelen. Ze kregen echt het gevoel dat ze bijzonder waren en het was bovendien ontzettend gezellig en leerzaam. Ik zag dat de meiden zich vrijer bewogen in deze technische omgeving, ze konden allemaal zichzelf zijn, voelden zich gelijkwaardig, waren eensgezind en voelden totaal geen schaamte in de bedrijven die ze bezochten: met een open mind ervaarden ze ‘techniek’. Mijn gedachten zijn veranderd:  exclusiviteit werkt!’

 

#2: Enthousiasme bij collega’s tijdens de opleidingsmarkt

‘Als decaan is het altijd een uitdaging om samen met de mentoren LOB op school vorm te geven. Waarbij het niet alleen over het kiezen van een profiel en/of vervolgopleiding gaat, maar ook over de vijf kerncompetenties van Marinka Kuijpers (kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing, netwerken). Ik merk dat deze LOB-competenties in de afgelopen jaren minder aandacht hebben gekregen. Toen we op school een opleidingsmarkt organiseerden werd één van onze mentoren zelf heel enthousiast van één van de gepresenteerde opleidingen. ‘Dat zou ik ook wel willen gaan doen’ zei zij. Juist door als mentor zelf zo enthousiast te zijn over een opleiding en dat te koppelen aan je eigen rol en vak, gaat LOB leven. Want: LOB stopt nooit, het gaat voor iedereen altijd door. Ook voor docenten!’

 

LOB is van ons allemaal

Gea van Dijk: Ik hoop op meer nieuwe ‘LOB-parels’ in 2023! Mijn uitgangspunt is dat LOB van ons allemaal is, van docenten, leerlingen en ook van ouders. Het gaat daarbij niet alleen over binnen de school maar ook over buiten de school’.

‘Bij parels zit ook altijd ‘pijn’: de uitdaging om met de beperkte tijd die we hebben met elkaar als docententeam iets goeds neer te zetten. Ik vind het wel een ding om een beroep te doen op ieders tijd. Iedereen is met zijn of haar vak bezig, en daar is LOB ook een onderdeel van! Ook als je wiskunde geeft is er een relatie met LOB: als een leerling dat vak leuk vindt, dan zegt dat iets over diens motivatie en kwaliteiten. De uitdaging is om dat te verbinden. En ik wil iedereen meenemen in zijn en haar eigen kracht.

Om samen met de mentoren meer parels te realiseren neem ik in 2023 twee vragen mee:
– wat zou jij als mentor willen met LOB, wat motiveert jou?
– wat ervaar jij op dit moment al als een ‘parel’? Welke activiteiten, opdrachten en momenten zijn voor jou de moeite waard?

Met de antwoorden wil ik met alle mentoren en docenten parels bij LOB realiseren.’

 

Deel jouw parels!

Heb jij als mentor, teamleider en/of decaan ook parels op je netvlies en wil je die delen? Laat het mij weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen of direct contact op te nemen: hanswendel@tumultgroep.nl en 06-55902277!

Voor nu: ‘op de parels van 2023’!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search