Nationaal Programma Onderwijs

Met Tumult van achterstand naar voorsprong 

Het Nationaal Programma Onderwijs biedt scholen subsidie om de achterstanden van leerlingen in te halen. Merk je bij de leerlingen een achterstand op sociaal-emotionele ontwikkeling en/of studievaardigheid? Bij Tumult vinden we het van groot belang om deze achterstanden aan te pakken. We helpen je dan ook graag bij het inzichtelijk maken van de achterstanden en bij het maken en uitvoeren van het vervolgplan. Op deze pagina lees je meer over onze aanpak.

De studievaardighedenscan: inzicht in studievaardigheden

1. Scannen

Om subsidie te ontvangen vraagt de overheid om een plan te maken om de achterstanden weg te werken. Bedenk wat en hoe je gaat scannen en op welke vaardigheden precies. Is dat door middel van oudergesprekken, observaties door docenten, een sociale veiligheidsmonitor of nog iets anders? Welke gegevens zijn er al en welke missen er nog? Op basis daarvan kun je gaan verzamelen en analyseren. Wil je bijvoorbeeld weten hoe het met de studievaardigheden (werkhouding/planvaardigheden) van de leerlingen gaat? Wij hebben een studievaardighedenscan voor de bovenbouw havo/vwo. Of wil je weten hoe leerlingen zich voelen in de klas? Met onze korte vragenlijst voor de onderbouw van het vmbo krijg je daar eenvoudig antwoord op.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op:

2. Plan maken

Op basis van de scanresultaten bedenk je welke interventies nodig zijn op het gebied van studie- en sociaal-emotionele vaardigheden. De mentor is de spil in de ontwikkeling hiervan. Ga na hoe het mentoraat in jullie huidige schoolplan wordt ingevuld. Bedenk of er extra interventies nodig zijn om het mentoraat te versterken. Wij helpen je graag bij het bepalen van passende interventies. Dat doen we aan de hand van ons model De mentor als spil.

Denk aan interventies op het gebied van:

  • Ouderbetrokkenheid
  • Transfer naar de vaklessen
  • Coachgesprekken mentor-leerling
  • Kant-en-klare lessen voor studie- & sociaal-emotionele vaardigheden

Heb je een vraag of behoefte aan advies? Neem contact met ons op!

Tumult ondersteunt je bij Studievaardigheden

3. Uitvoeren

Gaan jullie met Tumult aan de slag om de achterstanden in te halen? Vergeet dan ook de mentoren niet. Tumult Academy biedt ondersteuning in essentiële vaardigheden voor mentoren. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een blended training voor scholen die (gaan) werken met Tumult, met een jaar lang digitale ondersteuning en inspiratie via onze online memberomgeving en een dagdeel training op school. Daarmee leer hoe je de optimale Tumult-les geeft en het maximale uit het lesmateriaal en je leerlingen haalt.

Ook daarna gedurende het schooljaar zijn wij altijd beschikbaar voor ondersteuning, advies en inspiratie.

4. Evalueren

Na een jaar evalueer je het effect van de interventies. Mocht je een nulmeting hebben gedaan met een van onze scans, dan is het mogelijk om die te herhalen om de voortgang te evalueren. In onze lesmethodes vind je ook verschillende handvatten voor het formatief evalueren van het leerproces.

Ook bij de evaluatie-fase kunnen wij het mentoraat ondersteunen. Bijvoorbeeld in de vorm van reflectiesessies of trainingen. Wil je meer weten over hoe wij jullie kunnen ondersteunen, neem contact met ons op!

Blog Persoonlijke begeleiding- mentoraat of coaching?
Meer weten?

We staan voor je klaar!

Stel je vraag

Heb je een vraag over ons lesmateriaal? Wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw school zijn? Vul het formulier in.

Maak een belafspraak

Vul het formulier in en we bellen je terug op een datum en tijd dat het jou uitkomt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je elke maand gratis lesmateriaal ontvangen? En de beste blogs voor docenten in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Search