LOB doe je samen, altijd en overal

Gepubliceerd op: 29 december 2022
Door: Hans Wendel

De wereld verandert continu! Een legendarisch voorbeeld: de documentaire van Frans Bromet uit 1999 waarin hij mensen vraagt: “heeft u een mobiele telefoon?”. Een greep uit de antwoorden: “Nee hoor, dat heb ik niet nodig, ik vind het niet belangrijk om altijd bereikbaar te zijn” en “ik heb een gewone telefoon met een antwoordapparaat”.
Vraag jezelf eens af: wie wil jij zijn in de wereld van morgen? Veel pubers zoeken dagelijks naar het antwoord op die vraag. LOB is de kapstok waarmee elke school die zoektocht begeleidt.

Samen

Bij LOB gaat het niet alleen over een vervolgopleiding of toekomstige baan. Het gaat over vaardigheden die je nodig hebt om je loopbaan en leven vorm te geven. De vijf kerncompetenties van Marinka Kuijpers zijn daarin al jaren leidend. LOB gaat vooral over ‘leren loopbaanleren’: ervaringen opdoen, daarop reflecteren en stappen zetten om verder te komen. En het belangrijkste misschien wel: daarover samen gesprekken voeren. Gesprekken tussen docenten en leerlingen (ook bij de vaklessen!), met ouders, met vrienden en familie, met stagebegeleiders. ‘It takes a village to raise a child’!

Altijd

‘Even je profiel kiezen of je inschrijven voor je vervolgopleiding en klaar is Kees’ is niet meer van deze tijd. In een veranderende wereld moet je als mens altijd bezig zijn met waar je staat en wat je rol is. Elke ervaring in elke situatie vertelt je waar je staat, wie je bent en wat je kunt. Elke ervaring is daarbij de basis voor een vervolgstap. Of het nu tijdens de wiskundeles, de schoolvoorstelling of tijdens een loopbaangesprek is: met LOB ben je altijd bezig!

Overal

Elke school is z’n eigen bubbel, elke klas z’n eigen universum. Maar LOB gaat over het leven en dus is het de uitdaging om vanuit de klas verbinding te maken naar buiten. Juist buiten de school doe je ervaringen op die je veel vertellen over wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Het is belangrijk om dat bewustzijn aan te leren en om op al die andere ervaringen te reflecteren: LOB is overal!

Met Tumult maken we LOB leermiddelen en geven we LOB trainingen aan mentoren. Die ontwikkelen we altijd hand in hand met de gebruikers; ook Tumult maak je samen! In dat kader organiseert Tumult op 13 april de eerste Nationale Mentorendag. We zijn erg benieuwd naar jouw visie op het mentoraat en verwelkomen je dus graag! Meld jezelf of jouw complete team aan op deze pagina.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search