Veelvoorkomende lerarenissues: de eerste schoolweken

Gepubliceerd op: 9 september 2020
Door: Glynis Kromopawiro

Zit je al een tijdje in het vak of kom je net kijken als leraar? Ongeacht je ervaring zijn de eerste schoolweken van invloed op de rest van het schooljaar. Voor jou, en zeker voor je leerlingen. Want ook als je leerlingen helemaal blij zijn om klasgenoten weer te zien, kan de samenstelling van de groep ondertussen veranderd zijn. Dat brengt weer een andere dynamiek met zich mee, met alle gevolgen van dien. Hoe ga je daarmee om? En kan het lesmateriaal daarbij helpen? Deze en andere veelvoorkomende lerarenissues komen aan bod in de artikelen hieronder.

Werk aan de groep

Om met het voorbeeld hierboven te beginnen: die groepsvorming is dus best belangrijk. Zeker de eerste schoolweken. Je kunt groepsvorming opdelen in fases en als leraar wil je weten wat je kunt doen om deze fases goed te doorlopen. In vier stappen naar een hechtere klas geeft je praktische tips daarvoor. Kijk ook eens naar de blogserie Zo start je het schooljaar met je nieuwe klas.

Doe eens een spel

In het licht van groepsvorming is een spel een leuke en nuttige manier om met elkaar kennis te maken in de eerste schoolweken. Kies er een uit Vijf kennismakingsspellen voor een goede start van het schooljaar! Heb je een klas met allerlei groepjes? De spellen zijn ook leuk om later in het schooljaar te doen, zodat leerlingen elkaar nog beter leren kennen.

Maak een vliegende start

In 28 tips voor startende docenten vind je veel bruikbare handvatten en verwijzingen naar nuttig leesvoer. Handig voor als je nog niet zo lang in het vak zit, maar anders ook heel inspirerend!

Experimenteer

Al die goede ideeën die je opdoet tijdens het schooljaar, maar verder nooit wat mee doet? Nu is het moment daarvoor! En als je nog wat ideeën wilt opdoen, is deze blog een geschikt startpunt: 10 dingen om te proberen aan het begin van het schooljaar.

Raadpleeg de eerste hulp

Wat moet je zijn, kunnen en doen als mentor? Hoe voeg je een oudergesprek? Over zulke vragen gaat de serie Eerste hulp voor mentoren.

Ken je lesmateriaal

Ben je nog niet zo bekend met het lesmateriaal dat je dit jaar gaat gebruiken? Vraag dan een collega om een korte toelichting. Of bekijk het lesmateriaal eens met de handleiding ernaast. Als je met lesmateriaal van Tumult werkt, kun je terecht op www.tumult.nl/starten-met-tumult voor beknopte uitleg en handige overzichten.

Heb jij nog tips? Deel ze in een reactie onder deze blog!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search