6 tips voor waardevolle online oudergesprekken

Gepubliceerd op: 4 september 2020
Door: Elise Korrel

Het schooljaar is van start! De eerste weken zitten erop en je leerlingen vinden langzaamaan (weer) hun plekje in de klas. Tijd voor jou als mentor om de ouders te informeren en te betrekken bij het komende schooljaar! Helaas maken de Corona-maatregelen het lastig om de traditionele ouderavonden te organiseren. Waarschijnlijk worden het dus individuele online oudergesprekken of kies je voor een online groepsbijeenkomst. Hoe zorg je voor een goede online sessie, waarbij je echt contact maakt met je gesprekspartner(s) en ze goed geïnformeerd de bijeenkomst verlaten? Wij zetten een aantal effectieve tips voor je op een rijtje.

Tip 1: Groepsbijeenkomst

Je kunt ervoor kiezen om individuele online oudergesprekken te houden, maar aan het begin van het jaar is het efficiënt én leuk om er een groepsbijeenkomst van te maken, zodat de ouders ook met elkaar kunnen kennismaken. Denk aan een soort webinar-vorm. Door het afstandsonderwijs van de afgelopen maanden ben je wellicht al bekend met tools die je hiervoor kunt gebruiken, zoals Zoom, Whereby, Miro, Skype of Google Hangout Meet. 

Tip 2: Kort, bondig en gestructureerd

Het verwerken van informatie is vaak moeilijker en vermoeiender van achter een computerscherm. Daarnaast is online meer houvast nodig. Zorg er daarom voor dat je meteen ter zake komt en vooraf een duidelijke structuur bepaalt. Zet alle informatie overzichtelijk op een rijtje en stel een doel vast. Ook kun je de ouders van tevoren alvast de (PowerPoint)presentatie opsturen. Op die manier kunnen de ouders je goed volgen en blijven ze aangehaakt.

Tip 3: Even speeddaten

Doe je een groepsbijeenkomst, dan biedt Zoom (maar ook bijvoorbeeld Kaltura) de mogelijkheid om de groep op te splitsen in zogenaamde ‘break-out rooms’ (groepjes). Kennen de ouders elkaar nog niet? Dan kunnen ze hier met elkaar kennismaken en bijvoorbeeld gezamenlijk een korte opdracht uitvoeren (speeddaten: vertel elkaar wat jouw kind bijzonder maakt). Als mentor kun jij ook langsgaan in de verschillende break-out rooms om even mee te praten. 

Tip 4: Laat je zien

Voor ouders is het fijn om een gezicht te hebben bij de andere ouders, maar zeker van de mentor van hun kind. Geef bij je online oudergesprekken dus zelf het goede voorbeeld door je camera aan te zetten en probeer ouders te stimuleren dit ook te doen. Wees je daarbij bewust van het feit dat je geen lichaamstaal hebt. Ouders zien alleen je hoofd en niet de rest van je lichaam. Wees dus bewust van wat je ogen doen en waar de camera op gericht is. Kijk goed de camera in als je oogcontact wilt maken. 

Tip 5: Houd het ‘normaal’

Gedraag je net zoals in het normale leven. Dus grapjes maken mag gewoon en even chitchatten om contact te maken is ook altijd goed (‘Hé, wat een mooi schilderij zie ik daar hangen.’).

Tip 6: Hand opsteken

Geef ouders de ruimte om vragen te stellen. Er komen waarschijnlijk vragen voorbij die nuttig zijn voor de hele groep. Wijs ouders op de mogelijkheid om online hun hand op te steken. Zo voorkom je ook dat de ouderavond alleen maar bestaat uit het zenden van informatie. Sommige ouders bespreken bepaalde dingen echter liever niet in de hele groep, dus geef ze hier ook de mogelijkheid toe.

Tot slot: oefening baart kunst! Het is natuurlijk voor iedereen nieuw en er kan heus weleens iets misgaan. Reflecteer op hoe het ging en wat er beter kan en vraag de ouders om feedback. Zo zorg je, samen met de ouders, voor een goede verstandhouding en een goed begin van het nieuwe schooljaar. Veel succes!

Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een training online gespreksvaardigheden voor mentoren. Wil je daar meer informatie over of denk je graag mee? Stuur een mailtje naar hanswendel@tumultgroep.nl 

p.s. Wil je de ouders voorzien van tips voor het begeleiden van hun kind? Verwijs ze dan naar onze blogs speciaal voor ouders.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search