Video in de les: nuttig of noodzaak?

Gepubliceerd op: 26 oktober 2012
Door: Sander van Acht

Het klinkt simpel: gebruik video in je lessen. Maar als je er echt mee aan de slag wilt gaan, borrelen er toch nog behoorlijk wat vragen op. Hoe sluit de video aan bij de inhoud van je lessen? Waar vind je die goede video’s? Kan dat wel op school? Waar moet je beginnen?

Zelf zie ik waanzinnige kansen voor video op het gebied van leren. Het krachtigste voorbeeld daarvan vind ik dat je leerlingen met huidige technieken als screencasts, flip-camera’s en smartphones zelf instructiefilms voor elkaar (of voor de docent) kunt laten maken. Mensen raken enorm gemotiveerd als ze zelf iets kunnen creëren (denk aan Bloom’s taxonomie), maar het belangrijkste is dat ze daarmee op een positieve manier ‘gedwongen’ worden om intensief met de inhoud van hun videoproductie bezig te zijn.

video in de klas
Brian Gurrola via Compfight

Video in het leerproces

Doceren is de hoogste vorm van begrip. Als ik iets helder aan een ander kan uitleggen, begrijp ik de stof zelf ook goed. Je kunt je dus zelfs afvragen wie er in het huidige model het meeste leert in een klaslokaal; de docent of de leerling? Door mensen zelf instructiefilms of instructiescreencasts te laten maken krijgen ze autonomie om hun leerproces zelf vorm te geven. Het werkt motiverend als anderen aangeven dat ze door jouw uitleg iets leerde. Maar het gaat bij deze vorm van videogebruik niet eens zozeer om het product. Het proces is vele malen belangrijker. Aan de andere kant bouwt een school die video op deze manier inzet, zo ook direct aan een eigen bibliotheek van lesmateriaal. Gewoon, met gratis online software als JingScreenr en Youtube. Meer heb je eigenlijk niet nodig.

Rol van de docent

Het komt dan denk ik veel meer aan op de houding en de kwaliteiten van de docent, de visie en durf van de directie en de mate waarin zij leerlingen betrekken bij hun onderwijs. Kijk eens naar het project mathtrain.tv van Eric Marcos, die heeft het al op zijn school geïmplementeerd en het plezier spat er bij de leerlingen vanaf!

Video is ook erg goed in te zetten als communicatiemiddel met bijvoorbeeld externe experts. Gratis, via een programma als Skype. Diverse musea en andere instellingen hebben hier al programma’s voor lopen. Zo breek je de muren van je klaslokaal echt open; je kunt met een eenvoudige beamer en microfoon een waanzinnige hoeveelheid expertise aan je leerlingen aanbieden. Maar ook hier geldt dat je als docent wel de durf moet hebben om het op te starten. Aan de andere kant; als je jouw leerlingen vraagt om een virtuele ontmoeting via Skype met een expert naar keuze op te zetten, is dat de volgende dag geregeld. Kijk maar eens op education.skype.com hoeveel scholen en leerlingen zich al hebben aangemeld om in contact te komen met andere scholen en leerlingen over de hele wereld.

Meer praktische tips over hoe je video kunt inzetten in je les, lees je over twee weken!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search