6 technologieën die het onderwijs gaan veranderen

Gepubliceerd op: 20 april 2015
Door: Britte Koppel

Wie regelmatig deze blog bezoekt, weet dat ik graag vooruit kijk. In 2012 schreef ik bijvoorbeeld over het onderwijs van de toekomst en de techniek die we daarbij nodig hebben. Ik vond ook twee video’s die het leren van de toekomst visualiseren en pasgeleden blogde ik over 8 banen die in de toekomst heel normaal zijn. Maar over de toekomst kun je blijven schrijven! Zo ontdekte ik deze infographic met 6 technologieën die de mogelijkheid hebben om mensen met elkaar in verbinding te brengen en zo van elkaar te leren.

En dat vond ik een mooie aanleiding om weer eens een blog aan dit onderwerp te wijden. In de infographic worden deze zes technologieën genoemd:

  1. Eye tracking technologie
  2. Virtual reality technologie
  3. Immersive technologie
  4. Draadloze technologie
  5. Draagbare computer technologie
  6. Video chat technologie

De infographic is niet perse gericht op het onderwijs. Er worden veel mogelijkheden genoemd om deze technologische ontwikkelingen in te zetten. Van manieren om het leven van mensen met een beperking makkelijker te maken tot het ‘smart’ maken van je huis. Maar ook het onderwijs kan zijn voordeel doen met deze technieken. Denk bijvoorbeeld eens aan huiswerkhulp via videobellen en mogelijkheden voor gamification- of leerapps zonder afleidingen. De mogelijkheden zijn eindeloos (nou ja, afhankelijk van het budget natuurlijk ;-))

Hoe gebruik je het in de klas?
Grote kans dat je leerlingen voorop lopen als het om technologische veranderingen gaat. Ze hebben vaak de nieuwste mobieltjes en voor het uitproberen van een nieuwe app draaien ze echt hun hand niet om. Gebruik deze infographic eens als start van een discussiepunt of een project over onderwijs en techniek. Een paar voorbeelden om je op weg te helpen:

1. Welke van deze technologieën lijkt je het spannendst en waarom?
2. Kies één technologische ontwikkeling uit de lijst en brainstorm over manieren waarop je dit kunt gebruiken in de toekomst.
3. Wat zou jij doen als je vandaag de mogelijkheid had om één van deze technologieën te gebruiken?
4. In de nabije toekomst is iedereen altijd en overal ‘connected’. Wat vind je hier positief aan? En waar ben je juist bang voor?
5. Welke technologische uitvinding zou jij willen doen, waarmee het leren van kinderen over tien, vijftien of twintig jaar leuker of makkelijker zal worden?

On-The-Pulse-infographic

Hoe denk jij dat de toekomst van het onderwijs eruitziet? Kunnen we deze technologieën gebruiken in het onderwijs?

Foto bovenin: Ian Aberle

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search