Video in je les: de praktijk

Gepubliceerd op: 9 november 2012
Door: Sander van Acht

Twee weken geleden schreef ik een artikel over de mogelijkheden van video in je les. In deze blog ga ik daarop door  en geef ik je een aantal praktische handvatten waarmee je snel zelf kunt gaan ervaren hoe je je eigen lessen kunt verbeteren met video.

Visueel lesmateriaal
Op sites als YouTube en Vimeo vind je een waanzinnige hoeveelheid aan visueel lesmateriaal. De manier waarop het gestructureerd is, laat misschien nog wat te wensen over. Maar bij ieder onderwerp uit een lesboek is zeker een mooie ijsbreker of introductiefilm op YouTube te vinden. En die films kun je eenvoudig downloaden met tools als KeepVid of Fastesttube zodat je ze ook offline beschikbaar hebt. Handig! Zeker als het netwerk er weer eens uit ligt.

Zelf films maken
Het zelf maken van films als doel om beeldend te leren denken, is ontzettend mooi om met leerlingen (en docenten) te doen. Ik heb dit zelf een aantal jaren bij Beeld en Geluid gedaan. De 21st century skills die mensen zich in zo’n videoproject onbewust eigen maken zijn enorm. Samenwerken, plannen, communiceren, overleggen, creatief denken etc. Daar kun je een enorme hoeveelheid ideeën in kwijt. Stel dat je leerlingen zou vragen om in plaats van de Tweede Wereldoorlog alleen uit een boek te leren, ook in hun buurt of in het lokale bejaardenhuis met een videocamera op zoek te gaan naar verhalen en die aan te vullen met informatie uit het leerboek. Dan wordt het pas echt leuk! Of laat leerlingen bij Engels een scene uit een verhaal van Romeo en Juliet kort naspelen in het Engels en maak er via iMovie of Moviemaker met een paar klikken een gave filmtrailer van!

Met ‘beeld’ zelf als doel kun je in de lessen ook op een interessante manier aan de slag. Stel bij een afbeelding of een scene uit een journaal vragen als: wat zie je, welke (bedoelde en onbedoelde) betekenissen zitten er in beelden? Dat is op het gebied van mediawijsheid denk ik de belangrijkste vaardigheid: informatie kunnen beoordelen. Wat vertelt een journaal jou? Hoe is een item opgebouwd? Wat zie je op de beelden en misschien nog belangrijker: wat zie je niet? Wat is weggelaten? Een mooi voorbeeld is dan de regiekamer-opname bij de bruiloft van Willem-Alexander en Maxima. Dit illustreert mooi dat er achter beelden een hoop zit wat je misschien niet ziet of weet en het is interessant en belangrijk om daar met elkaar over te praten.

Auteursrechten
Ik denk ook zeker dat het goed is als leerlingen en docenten zich bewust zijn van de regels. Dat is net zo als bij deregels van bijvoorbeeld voetballen: je moet ze kennen, maar daarna gaat het er om dat je zo mooi mogelijke doelpunten gaat maken! Een goede bron om meer over auteursrecht (en ook veel over online publicaties) te weten te komen is Arnoud Engelfriet. Als leerlingen hem nou eens via Skype als expert de klas binnenhalen of hem opzoeken en een mooi visueel interview met hem maken, sla je meteen twee vliegen in een klap. Of laat leerlingen proberen om een filmpje te maken dat het snelst automatisch van YouTube verwijderd wordt omdat het de meeste auteursrechtelijk beschermde bronnen in zich heeft. Dat stimuleert leerlingen zeker en ze moeten alsnog op zoek naar welke bronnen ze daarvoor het beste kunnen gebruiken. Leerlingen downloaden de materialen van YouTube. Monteren er met de video-editor een nieuwe ‘foute’ film van. En maken een fictief kanaal bij YouTube aan. Daarna uploaden en wachten maar! Zeker weten dat de filmpjes snel verwijderd zullen worden…”

Gebruik jij al video in je les? Wat doe je daarmee?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search