Van idee tot gedrukt boek: een rondleiding bij de drukkerij

Gepubliceerd op: 10 augustus 2015
Door: Veerle van Pinxteren

Hoe de structuur van het nieuwe lesmateriaal tot stand is gekomen heb je hier, hier en hier al kunnen lezen. Maar hoe verloopt de laatste fase, de fase waarin wij eigenlijk alles uit handen geven aan de drukker en het grote afwachten kan beginnen? Martina en ik gingen een ochtend langs bij de drukkerij van Muller Visual. We hadden het gevoel dat we ín Klokhuis zaten. Een rondleiding met uitleg resulteerde in de volgende foto’s: de eerste fotoblog van Tumult is een feit.

De volgende stappen worden doorlopen bij de drukker en binder:

Stap 1: Drukproeven
Drukproeven worden met een aparte machine gemaakt, of zelfs geprint. Het doel hiervan is om te kijken of alle onderdelen op de pagina’s goed meekomen zijn. Oftewel: is het PDF-bestand wat je op de computer ziet hetzelfde als het bestand dat je gaat drukken? Afbeeldingen bijvoorbeeld, kunnen wel eens anders geprint worden dan je verwacht. Denk aan een kader om de foto. Deze fouten worden aan de hand van de drukproef opgelost in het PDF-bestand.

Stap 2: Drukplaten
Om echt te kunnen ‘drukken’ en niet te ‘printen’ heb je drukplaten nodig. Dit zijn aluminium platen met een laag was erop. De machine die de drukplaten maakt, drukt 8 A4-pagina’s op de aluminium plaat. De wassen laag wordt er daarna afgespoeld en een etsachtige afdruk blijft achter. Van elke 8 pagina’s worden 4 drukplaten gemaakt: een voor de kleur magenta, een voor de kleur geel, zwart en cyaan (blauw). Die gaan straks één voor één over het vel papier heen zodat de goede kleur ontstaat.

Kijken bij de drukker stap 2 1Kijken bij de drukker stap 2 2

Stap 3: Drukken
Tijdens het daadwerkelijke drukproces kan het echte spektakel beginnen. Onze werkboeken worden met de grootste drukpers gedrukt. Een machine met maar liefst 8 inkttorens. Vier torens met basiskleuren voor de ene kant van het vel en 4 met basiskleuren voor de andere kant van het vel. Elk vel papier wurmt zich tussen twee rollen door: op dat moment wordt de kleur op het vel gedrukt.

Kijken bij de drukker stap 3 1 Kijken bij de drukker stap 3 2Kijken bij de drukker stap 3 3

Stap 4: Bijsnijden
Elk vel heeft dus 16 pagina’s: 8 aan de ene kant en 8 aan de andere kant. De pagina’s lijken kris kras door elkaar en op hun kop te zijn gedrukt. Maar dit zit ingenieus in elkaar: elk vel wordt vervolgens op zo’n manier gevouwen dat er een katern ontstaat. Deze is gevouwen als een servetje dus je kunt ‘m niet openslaan. Daarom wordt er dus bijgesneden. Gelukkig houdt de opmaker hier al rekening mee: op de randen van de pagina’s wordt geen belangrijke informatie geplaatst zodat alles behouden blijft na het bijsnijden.

Kijken bij de drukker stap 4

Stap 5: Binden
Tot slot brengt de drukker alles naar de binder. De binder heeft de werkboeken om het chic te zeggen gebrocheerd, gelijmd en genaaid. Oftewel: er zijn katernen van gemaakt, deze zijn gelijmd zodat er een boekje ontstaat en daarna is het (voor de zekerheid) genaaid. Onmogelijk dus dat er blaadjes uit de boekjes gaan loslaten!

Tumult in de Brugklas opdrachten

Wij vonden het heel leuk, zo’n kijkje achter de schermen. Heb je nog meer ‘achter de schermen’ vragen? Stel ze hieronder, wie weet schrijven we daar een volgende blog over!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search