Boekenlijst voor onderwijsliefhebbers: 5 mustreads voor docenten

Gepubliceerd op: 23 juni 2015
Door: Sander van Acht

Duizenden boeken zijn over ons onderwijs volgeschreven. Maar welke boeken zetten je nu echt aan het denken? Waar moet je die spaarzame uurtjes in de avond nou eens echt aan besteden? Onderstaande selectie van vijf boeken zet 100% gegarandeerd je denkvensters wagenwijd open. Happy reading!

One World Schoolhouse
Auteur: Sal Khan
Sal Khan is de oprichter van de Khan Academy, een online platform waarmee docent, leerling en ouder (!) gepersonaliseerd leren realiteit maken. In zijn boek One World Schoolhouse zet Khan uiteen hoe technologie ons helpt om een waardevollere leerling-docent relatie te creëren. Hij laat zien hoe zaken als frontale instructie, zelfstandig oefenen met directe feedback en learning analytics via technologie aangeboden kunnen worden. Waardoor er meer ruimte in de klas ontstaat voor hogere cognitieve processen als creativiteit, maar vooral voor meer één-op-één momenten tussen leerling en docent.

Visible Learning
Auteur: John Hattie
De Australiër Hattie heeft de afgelopen jaren met zijn team ruim 800 meta-studies naar leereffecten langs dezelfde meetlat gelegd. Wat werkt nou echt in een klas en wat niet? Zijn conclusies zijn verrassend en hebben weinig met technologie te maken… Spoiler-alert: de top-4 van acties die effect op de leerprestatie van een leerling hebben:

  1. De mate waarin een leerling hoge verwachtingen van het eigen kunnen heeft.
  2. Leraren die zichzelf en elkaar continu evalueren op het effect dat ze op leerlingen hebben.
  3. Het geven van directe en goede feedback aan leerlingen.
  4. De mate waarin de band tussen leerling en leraar goed is.

En vrijwel onderaan de lijst van effect vinden we… het verkleinen van schoolklassen. Een inspirerend boek dat alle onderwijsvernieuwingen in een heel nieuw kader plaatst!

5 mustreads voor docenten
Foto: wewiorka_wagner

Finnish Lessons
Auteur: Pasi Sahlberg
Waarom scoort Finland toch altijd zo goed op de ranglijstjes voor excellente onderwijslanden? Sahlberg analyseert messcherp de unieke Finse situatie en biedt ons lessen om zelf mee aan de slag te gaan. Zoals het aantal lesuren: in Finland is dat ca. 30% minder dan in Nederland, wat docenten tijd geeft om met elkaar lessen te maken en te evalueren. Of het feit dat het eindexamen niet verplicht is (je moet er zelfs extra voor betalen als je het wilt afnemen!), waardoor er minder een ‘leren voor de toets’ cultuur heerst. Een vervolgopleiding beoordeelt een leerling voornamelijk op het opgebouwd portfolio. En misschien wel het belangrijkste: scholen en docenten hebben een grote mate van autonomie om samen vorm te geven aan het onderwijs zoals zij dat willen, zonder veel ingrijpen vanuit de overheid.

How Children Succeed
Auteur: Paul Tough
Waarom zijn sommige kinderen succesvoller dan anderen? Deze vraag vormt de rode draad door het prachtige boek van Tough. Hij laat aan de hand van onderzoeken zien dat intelligentie een slechte indicator is voor succes en geluk. Vaardigheden als doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, optimisme en het kunnen omgaan met autonomie blijken veel sterkere factoren te zijn voor een succesvolle leerling. Tough pleit in zijn boek dan ook voor de visie dat scholen een kind niet alleen op cognitieve vaardigheden afrekenen, maar dat het ‘totale plaatje’ van een kind de basis voor ons onderwijssysteem moet worden.

Van Mavo tot Harvard
Auteur: Peter Riezebos
In zijn boek beschrijft Riezebos zijn onwaarschijnlijke reis van ‘mislukte’ scholier, tot topwetenschapper op Harvard. Daarin laat hij zien hoe de labels die hij opgeplakt kreeg (ADHD, asperger, mavo-klant, ‘probleem-leerling’) hem bijna tot zelfmoord brachten. Hoe dun de scheidslijn is tussen succes en falen door de mindset die een school een leerling meegeeft. Het boek is een aanklacht tegen het meten van een fictief gemiddelde, tegen het labellen van leerlingen en tegen het lage verwachtingsniveau dat we volgens Riezebos van onze leerlingen hebben.

Welk boek heeft jouw geïnspireerd of aan het denken gezet? Laat het hieronder weten.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search