Studievaardigheden, waarom?

Gepubliceerd op: 30 mei 2013
Door: Martina Nieuwenhuis

Mijn planningen waren werkelijk prachtig. Ik zou bijna zeggen: kunst. Enorme vellen papier vol kleuren, tekeningen en tekst. Ik deed er serieus een hele dag over om zo’n planning te maken. Daarna voelde ik me zo ontzettend goed, dat ik het mezelf gunde even een week niks te doen. Waardoor, je raadt het al, die hele planning in de soep liep. Inmiddels gaat het plannen prima, ook omdat ik weet hoe ík prettig werk.

Tumult biedt lesmateriaal aan over studievaardigheden. Wat zijn dat precies, waarom vinden we ze belangrijk en is er één goede manier om studievaardigheden aan te leren?

Denk eens terug…
Wat heb jij allemaal moeten leren? Denk eens terug aan situaties waarin je, misschien wel onbewust, bezig was met een studievaardigheid.

  • Misschien ben je plannen op een hoger niveau aan het leren: als je bijvoorbeeld rekening moet houden met meerdere agenda’s en gezinsleden.
  • Misschien doe je wel een cursus Italiaans, om van de zomer meer dan een pizza te kunnen bestellen. Hoe leer je dan je woordjes? Heb je daar een trucje voor?
  • Je staat misschien voor de klas of geeft presentaties op je werk: hoe doe jij dat, presenteren? Ben je net zo inspirerend in je presentatie als iemand als Steve Jobs?
  • Misschien stel je jezelf wel doelen over wat je dit jaar wilt bereiken: eindelijk beginnen aan dat ene onderzoek op je werk bijvoorbeeld. Hoe zorg je dat je dat dan ook daadwerkelijk doet?

Toen ik mijn afstudeerscriptie moest schrijven, een aantal jaar geleden, had ik geen idee hoe ik dat eigenlijk moest doen. Dus begon ik aan de cursus ‘Wetenschappelijk schrijven’ van het IVLOS, het centrum voor Onderwijs en Leren aan de Universiteit Utrecht. Ik moest mijn schrijven simpelweg op een hoger niveau brengen: een studievaardigheid die ik moest leren.

Wat zijn studievaardigheden nou precies?
Hierboven heb ik al enkele studievaardigheden genoemd: een stuk schrijven, woordjes leren, presenteren, plannen, doelen stellen. Daarnaast kun je nog denken aan vaardigheden als toets leren, samenvatten, tekstbegrip, doorzetten, reflecteren, discussiëren en debatteren. Bij Tumult geloven we dat je aan de hand van deze vaardigheden studeren kunt leren.

Waarom studievaardigheden?
Je hebt net zelf nagedacht over wanneer je studievaardigheden nodig hebt gehad en ik durf te beweren dat je je veel recente momenten kon herinneren. Studievaardigheden komen dus steeds terug. Op school, in je vervolgopleiding, tijdens je loopbaan en in je privéleven.

Studievaardigheden en zelfstandig leren
De genoemde studievaardigheden zijn overkoepelende vaardigheden, vaardigheden voor het leven. Een link met de 21st Century Skills is snel gemaakt. Naar mate je meer thuis bent in deze vaardigheden, zul je zelfstandiger kunnen leren en werken. Moet je een nieuwe taal leren? Duits kun je al, dus je kunt nu ook zelfstandig aan de slag met Spaans. Je zult minder snel geneigd zijn om bij een nieuwe uitdaging af te haken. De vaardigheden geven je immers een brede basis om vanuit te werken. In het Tumult materiaal wordt zelfstandig leren ook nog als aparte vaardigheid belicht.

Zelfkennis
Studievaardigheden helpen je dus om je ’te kunnen redden’ in onze maatschappij, die vraagt om innovativiteit. Die specifieke verwachtingen geven een mooi perspectief op de benadering van de studievaardigheden. Want wat is de goede manier waarop leerlingen moeten leren studeren? Ik denk dat ‘de’ manier niet bestaat. Iedereen leert anders. Mijn moeder werd altijd nerveus van mijn manier. Alles op het laatste moment, maar wel altijd hoge cijfers. Blijkbaar ging er ondanks mijn ‘seizoensarbeid’ toch iets goed! Toch baalde ik elke keer weer van mezelf: weer ligt die planning er voor niks en heb ik een middag boven mijn boeken zitten slapen. Achteraf bezien helemaal niet zo erg dus, want ik kon en kan duidelijk goed presteren onder druk. En dat is ook een kwaliteit. Pin jezelf en je leerlingen dus nooit vast op ‘de’ goede manier. Accepteer wie je bent en zoek binnen dat kader naar jouw mogelijkheden. Goede studievoorwaarden voor een deadline werker zijn immers anders dan van een gestructureerde planner. De maatschappij vraagt om innovatie en creativiteit, dus laten we dat vooral stimuleren!

Wanneer had jij voor het laatst studievaardigheden nodig?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search