Docenten: gebruik die computer!

Gepubliceerd op: 3 december 2012
Door: Martina Nieuwenhuis

Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je je zo klein mogelijk maakt, om maar niet de beurt te krijgen. Ik had dat op de basisschool altijd bij Engels. Klasgenootjes wisten al best veel woorden, maar ik kende alleen ‘yes’ en ‘no’. Oh, wat voelde ik me dan ongelukkig als ik moest voorlezen. Datzelfde gevoel zie ik nog wel eens terug als ik een sessie doe op een school. Bij het presenteren van de online omgeving die hoort bij Tumult, zijn er altijd docenten die het liefst plotseling willen verdwijnen. Hartstikke zonde natuurlijk, want het kan je onderwijs enorm verrijken! 

Herken je jezelf hierin? Of een collega? Lees dan snel verder over de mogelijkheden van ICT en nieuwe media in je klas en kijk hoe ook jij je kunt professionaliseren op dit gebied!

De wereld in je klas
Ken je ze nog? De Winkler Prins encyclopedieën bijvoorbeeld? Koop een set en je hele boekkast staat direct vol. Al die informatie en nog veel meer, staat nu ook online. Wikipedia, Google, YouTube, nu.nl, het is bij elkaar veel meer dan je ooit kunt lezen. Het handige is, dat je die informatie op elk gewenst moment kunt oproepen. Komen je leerlingen binnen met: ‘Er was vannacht een aardbeving in Groningen!’, dan kun je direct alle mogelijke informatie over aardbevingen opzoeken. Zie het als een gigantische bibliotheek die altijd open is!

Coaching
Zoek je een leuke werkvorm voor je les? Wil je de ouders iets meegeven voor thuis? Ook die dingen vind je vaak online. Via Google is veel informatie te vinden. Tumult biedt online bijvoorbeeld leskaarten aan. Dit zijn kant-en-klare lesvoorbereidingen voor het Tumult materiaal: inclusief relevante filmpjes, handige werkvormen, studiekaarten, lessen en testen die je op de computer kan doen! Ook zijn er ouderkaarten. Daarop staat bijvoorbeeld in een aantal stappen hoe de ouder zijn kind kan helpen bij het plannen.

Dúrf te leren!
Ben jij geen ster met de computer? Schaam je daar niet voor! Er zijn ongelooflijk veel computercursussen of wellicht kan een collega je op weg helpen. Ga bijvoorbeeld samen twee middagen zitten om de basisdingen te bekijken (e-mail, Google, YouTube). Dit kan echter alleen als jij ook durft toe te geven dat je er nog niet zo veel van weet. Geef dit aan bij je coördinator, samen met de wens om het te leren. Jij bent toch ook blij met een leerling die jou nóg een keer om uitleg vraagt, in plaats van dat hij straks een onvoldoende haalt omdat hij het niet snapt?

Leren als een spons!
Willen jij en je collega’s echt aan de slag met nieuwe media? Dan is SPONS Learning Company misschien wat voor jullie! SPONS ondersteunt scholen bij het lesgeven en werken met nieuwe media. Je leert op je eigen tempo wanneer het jou uitkomt via online modules. Meer weten? Kijk op www.spons.nl.

Hoe gebruik jij digitaal lesmateriaal?

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search