Samenwerken: met iedereen, altijd en overal

Gepubliceerd op: 17 juni 2013
Door: Anne-Marie van Lieshout

Er zijn maar weinig banen waarin je niet hoeft samen te werken met anderen. Maar teamwork gaat tegenwoordig niet alleen maar meer over samenwerken met de mensen die toevallig bij jou op kantoor zitten.

Samenwerken: met iedereen, altijd en overal
Amanky via Compfight

Volgens de CEO van Siemens houdt samenwerken tegenwoordig iets anders in dan twintig jaar geleden: “Technologie maakt het mogelijk om in virtuele teams te werken. Wij hebben projecten waarbij je samenwerkt met mensen die overal in het land zitten. En zelfs projecten waarbij je met mensen over de hele wereld samenwerkt. Teams zitten niet in dezelfde kamer, niet op hetzelfde kantoor, maar hebben wekelijks meerdere conference calls, net meetings of web casts.” Dit vraagt om nieuwe vaardigheden zoals het kunnen communiceren via e-mail en conference calls. Maar ook: hoe zorg je voor een teamgevoel en vertrouwen als je elkaar niet ziet?

Global Awareness
Met dat laatste hangen een aantal andere vaardigheden samen, die je kunt samenvatten onder de noemer Global Awareness:

  • 21st century skills, zoals ook kritisch denken en probleemoplossend vermogen, om mondiale vraagstukken te begrijpen en te benoemen.
  • Het begrijpen van andere landen en culturen.
  • Het kunnen samenwerken met mensen met verschillende culturen, religies en levenswijzen in een sfeer van wederzijds respect en open dialoog.

Leiderschap
Bij samenwerken in teams, hoort ook kunnen leidinggeven aan een team. Volgens veel managers die geïnterviewd werden, gaat teamwork hand in hand met een nieuwe manier van leidinggeven. Een vaardigheid die veel leerlingen missen, zij kennen alleen het ouderwetse “ik geef je een opdracht en jij doet wat ik zeg”. Terwijl bedrijven steeds platter worden en meer georganiseerd in projectteams, waarbij je invloed uitoefent door wat je weet en hoe je je gedraagt.

Als docent kun je dit oefenen door leerlingen te motiveren nu al steeds een andere rol te kiezen bij een project. De ene keer ben je ‘manager’ en de andere keer ‘ grafisch ontwerper’ of ‘organiseerder’.

De missie van Tumult is om leerlingen te begeleiden bij hun ontwikkeling tot kritische en zelfbewuste wereldburgers. Zo vind je bij Tumult Maatschappij materiaal dat leerlingen vaardig maakt om met elkaar samen te leven in een diverse samenleving. Tumult Maatschappij heeft één abonnement: Hoe zie jij het? voor burgerschap/levensbeschouwing. Wil je gelijk aan de slag met samenwerken en “Global Awareness” bij je leerlingen? Hier twee van onze kant-en-klare lessen die je vindt in Tumult Free.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search