Open badges, een alternatief voor toetsen?

Gepubliceerd op: 10 juni 2013
Door: Anne-Marie van Lieshout

Leren doe je een leven lang. En je leert niet alleen in een klaslokaal, maar overal: in je bijbaantje, online, in je vrije tijd, op je werk. Maar daar krijg je geen diploma voor, terwijl juist dat papiertje in onze huidige maatschappij nog heel belangrijk wordt gevonden. Onzin natuurlijk! Iets waar we hier bij Tumult, samen met onze Spons collega’s graag over discussiëren. Gisteren ontdekte ik iets nieuws dat hier verandering in wil brengen: Mozilla Open Badges.

Mozilla’s Open Badges project wil het voor iedereen makkelijk maken om badges te geven, te verdienen en te tonen op het web. Een badge is het bewijs dat je een bepaalde skill of vaardigheid bezit, bijvoorbeeld de samenwerk-badge als je goed kan samenwerken, de html badge als je html kunt schrijven of de presenteer badge als je hebt laten zien dat je goede presentaties kunt geven. Een badge wordt uitgegeven door een organisatie, zoals een school, bedrijf of museum. Hij bevat uitgebreide informatie over degene die ‘m heeft uitgegeven, wat de criteria zijn om ‘m te krijgen en bewijs dat en hoe de ontvanger aan die criteria heeft voldaan. Je verzamelt ze vervolgens in je ‘backpack’ en kunt ze laten zien op social media sites zoals Facebook of Linkedin, op je CV, je blog etc.

Dit plaatje legt het mooi uit:

Open badges, een alternatief voor toetsen?

Er zijn inmiddels al zo’n 600 organisaties die badges uitdelen of aan het maken zijn, waaronder ook NASA, Disney en het Smithsonian. Het is vrije software en een open technische standaard die elke organisatie kan gebruiken. Door deze open technische standaard kunnen badges op elkaar voortbouwen en gestapeld worden en zo het volledige verhaal van je vaardigheden en prestaties vertellen.

Op marketingfacts.nl las ik een leuk interview met Erik Duval, docent op de Katholieke Universiteit van Leuven, die Open Badges gebruikt. Hij zegt over Open Badges dat het helpt bij het motiveren van zijn studenten: “Het is playful en tegelijkertijd heel ernstig. Serious fun.”. Hij heeft zelfs de meeste examens afgeschaft, want de examens zijn voor de meeste studenten en collega-docenten tot doel verworven in plaats van een middel: “Dat is belachelijk! Studenten vragen: ‘Moeten we dit kennen voor het examen?’ Badges zijn een middel om van die examens af te komen. Met die badges kunnen studenten mini-diplomaatjes verwerven.”

In dit filmpje vertellen leerlingen zelf wat ze vinden van Open Badges:


Laadt het filmpje niet? Bekijk ‘m online

Lees meer op de website van Mozilla Open Badges of bekijk de Wiki.

Wat vind jij van dit initiatief? Laat het me weten!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search