Bring your own device (BYOD): de nachtmerrie voor de een, een droom voor de ander. Nachtmerrie? Ja, wel voor scholen die smartphones en tablets het liefst weren. Dit zijn er nog maar 1 op de 10, berichtte de NOS afgelopen weekend. In deze blog lees je meer over de voordelen en valkuilen van BYOD en hoe je dit goed kan laten verlopen.
Wat is BYOD?
Het komt erop neer dat je als leerling (en docent) je eigen device (smartphone, tablet, laptop) meeneemt naar school om er daar op te werken en te leren.
Voordelen
+ Leerlingen werken met de devices die ze prettig vinden werken en/of waar ze gewend zijn mee te werken.
+ Het scheelt de school kosten.
+ Ict-integratie in het onderwijs neemt een sprong.
Valkuilen
– Je kunt niet op alle devices alles doen (m.n. smartphones zijn vanwege een klein scherm beperkend).
– Je kunt niet op alle besturingssystemen alles doen (niet alle apps draaien op Android of iOS).
– Centraal updaten van devices (ict/systeembeheer) wordt lastig.
– Eventuele ongelijkheid tussen leerlingen door ongelijkheid (in kwaliteit) tussen devices.
Ja of nee?
Een gereserveerde ja. Ja, mits er goed over van alles is nagedacht: visie, deskundigheid, digitaal leermateriaal en ict-infrastructuur. Oftewel: de bouwstenen van het Vier in Balans model van Kennisnet, dat de stand van zaken rondom ict in het onderwijs beschrijft.
Tips voor integratie in de school
1. Bedenk wat je wilt bereiken met BYOD
Een visie is onontbeerlijk hierbij. Een visie helpt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en om voor iedereen helder te maken wat het doel is zodat de leeromgeving voor alle leerlingen verbeterd kan worden.
2. Bepaal de minimumeisen waaraan een device moet voldoen
Bedenk wat je precies wilt dat de leerlingen kunnen doen met de devices en bedenk welke systeemeisen daarbij horen.
3. Zorg voor een goede infrastructuur
Een super belangrijke randvoorwaarde! Devices hebben accu’s en die lopen leeg. Goede oplaadvoorzieningen voor alle leerlingen zijn daarom essentieel. Dus plaats niet alleen op pauzeplekken stopcontacten, maar ook een groot aantal in lokalen. En een perfect werkend wifi-netwerk is noodzakelijk als je van docenten en leerlingen verwacht dat ze op elk moment van de dag en masse online zijn.
4. Deskundige docenten
Weten waar de knoppen zitten is niet voldoende. De goede tools aan vakinhoud en didactiek weten te koppelen is de clou. De leerpaden van Edutrainers bieden hele mooie handvatten hiervoor.
5. Digitale leermiddelen
Kwaliteit is altijd belangrijk. Kwaliteit van digitale leermiddelen dus ook. Er is veel gratis materiaal beschikbaar online. Check daar altijd even de kwaliteit van als je het wilt gebruiken: sluit het niveau aan bij de leerlingen? Staan er geen fouten in? Werkt het materiaal op alle devices? Zelf digitaal leermateriaal maken kan natuurlijk ook. Dat kost je wel wat meer tijd maar het voordeel is dat jij het perfect kan laten aansluiten bij de leersituatie en de tijdinvestering is niet voor niets want je kunt het volgend jaar zo weer gebruiken. Bij methodes wordt (bijna) altijd digitaal materiaal geleverd, of je kunt zelfs volledig digitaal werken. Vanaf volgend schooljaar kan dat bij Tumult ook met de nieuwe abonnementen voor Studievaardigheden (lees er hier en hier meer over) en Loopbaanvaardigheden in Learnbeat.
Het kan zo leuk zijn en motiverend werken om tools in je lessen te gebruiken. Iets nieuws proberen? Bekijk de blogs over handige tools en laat leerlingen hun devices meenemen!