Maak kennis met onze trainer: Florianne Sollie

Gepubliceerd op: 6 februari 2025
Door: Arjan Grooten

De vernieuwde Tumult Academy biedt niet alleen vernieuwde modules en trainingen, maar ook een fantastisch team van trainers die stuk voor stuk unieke kennis en ervaringen meebrengen. In deze blog laten we je kennismaken met Florianne Sollie.

Met haar scherpe blik op mentorschap en haar talent om complexe onderwerpen toegankelijk te maken, helpt Florianne mentoren groeien in hun rol. Ze combineert praktijkervaring met een diepgaand begrip van de psychologie achter leren en begeleiden. Persoonlijk contact, humor en een open blik op jongeren en hun ontwikkeling staan centraal in haar aanpak.

Benieuwd? Lees verder en laat je inspireren!

Wie ben ik?

Ik ben Florianne Sollie, maar tijdens trainingen luister ik ook naar ‘Flo-ehh…’ en ‘ja, jij’. Ik ben sinds 2018 betrokken bij Tumult. Eerst schreef ik blogs voor de Tumult-website over mijn leerlingen en belevenissen in mijn eigen huiswerkinstituut. Vanuit die ervaring heb ik vervolgens met veel plezier meegeschreven aan lesmaterialen. Toen Tumult Academy werd opgezet, werd ik ook als trainer ingelijfd. Alles voor mentoren, daar werk ik graag aan mee. Want die mentor, die is alles voor de leerling.

Mentor zijn is mensenwerk

Mentor zijn is mensenwerk, dus het is elke dag anders, totaal onvoorspelbaar en enorm rijk aan ervaringen en contact. Het raakt je persoonlijk. Bij een klas vol mentoren voel ik me direct op mijn gemak: we delen de passie voor onderwijs, voor ontwikkeling en voor die maffe, verrassende wezentjes zonder filter die jongeren in de puberteit zijn.

Mijn passie voor onderwijs begon vroeg

En die passie ontwikkelde zich bij mij al vroeg: toen ik zelf nog op school zat. Ik gaf bijlessen aan jongere leerlingen, in de eerste instantie vooral om mijn zakgeld aan te vullen, maar al snel bleek ik het verrassend leuk te vinden. Als student taalwetenschap en ontwikkelingspsychologie bleef ik leerlingen begeleiden.

Waarom ik mijn eigen huiswerkinstituut begon

Maar de werkwijze van de bestaande huiswerkinstituten vond ik te commercieel en te veel gericht op enkel het schoolwerk. Ouders van leerlingen begonnen me ‘puberfluisteraar’ te noemen en aan te sporen om verder te gaan op dit pad. Nog voordat ik was afgestudeerd, had ik mijn eigen huiswerkinstituut opgezet om het op mijn manier te doen: kleinschalig, persoonlijk en in een ontspannen sfeer. Met oog voor de resultaten maar in de eerste plaats voor de leerling zelf.

Mijn manier van training geven

Dat zijn ook woorden die passen bij mijn manier van training geven. Overzichtelijke groepen, écht contact, samen plezier maken en daar per ongeluk heel veel van leren. Ik hoop mentoren te inspireren om met oprechte interesse, rust en plezier te kijken naar leerlingen en alle uitdagingen die je daar gratis bij krijgt. Ik help graag met praktische tips en theorie, maar vooral met werkvormen waarin mentoren zelf of samen ontdekken hoe ze het mentoraat willen vormgeven. Of waarin ze zelf ervaren wat zij prettige gesprekstechnieken vinden, of uitvinden hoe ze meer rust kunnen creëren in hun drukke schema’s.

Mentoren en leerlingen: zo verschillend zijn ze niet

Rondvliegende pennen (“ja maar, hij begon!”), gegrap, gefluister, sluimerende conflicten, overduidelijke verliefdheden … Ik maak het allemaal mee binnen groepen mentoren. Elke keer weer blijkt dat als je mensen bij elkaar zet in een lokaal, de groep zich gaat gedragen als een klas leerlingen. Of … zijn leerlingen misschien toch gewoon mensen?

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken