Complimenten in de klas

Gepubliceerd op: 25 februari 2025
Door: Mijke Reuhl

Hé, jij daar, aan de andere kant van dit scherm! Wat zie je er mooi uit vandaag! Ik ben alvast even aan het oefenen, want op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Een mooie gelegenheid om de kracht van complimenten te ervaren. Ikzelf geef altijd graag complimenten, omdat ik zie dat ik een ander daar blij mee maak. Een compliment ontvangen is natuurlijk ook heel fijn! Het motiveert en het geeft je zelfvertrouwen. Hoe zet je complimenten in om je leerlingen te motiveren?

Tip 1: complimenten in de ik-vorm

Maak een compliment persoonlijk door de ik-vorm te gebruiken. Voorbeeld: ‘Ik vind dat je vandaag heel goed hebt opgelet tijdens mijn uitleg.’ Je compliment komt op deze manier ook nog eens oprecht over.

Tip 2: af en toe een schouderklopje

Soms is een schouderklopje ook voldoende, bijvoorbeeld als je ziet dat een leerling geconcentreerd aan het werk is. Je wilt deze leerling niet te veel afleiden, maar wel laten weten dat hij of zij goed bezig is. Een schouderklopje is zo gegeven en het motiveert de leerling om zo door te gaan.

Tip 3: alles wat je aandacht geeft groeit

Dat is de wet van de aantrekkingskracht. Bedenk dus wat je een mooie eigenschap of talent vindt van je leerlingen en geef daar een compliment over. Door jouw complimenten worden je leerlingen zich steeds bewuster van hun kwaliteiten. En zo krijg je een sneeuwbaleffect: door jouw complimenten krijgen jouw leerlingen zelf meer aandacht voor hun kwaliteiten en zullen ze deze nog meer ontwikkelen.

Tip 4: specifiek wezen in je compliment

Wat vind je precies zo mooi of goed aan je leerling? Probeer dit in je compliment zo duidelijk mogelijk te maken. Je kunt tegen een leerling zeggen: ‘Ik vind dat je erg slim bent.’ Maar ‘Ik vind dat je die rekensommen altijd goed en snel oplost’ is een stuk specifieker en krachtiger. Hierdoor blijft je compliment veel beter hangen!

Tip 5: leer je leerlingen dankjewel te zeggen

Als laatste is het goed om je leerlingen ook aan te leren hoe ze een compliment in ontvangst nemen. Sommige mensen verontschuldigen zich (‘dat was maar twee euro’) of ontkrachten het compliment (‘nee joh, dat doe ik helemaal niet goed’). Een complimentje ontvangen is helemaal niet moeilijk: je hoeft alleen maar ‘dankjewel’ te zeggen!

 

Jij bent als docent niet de enige die complimenten kan uitdelen. Dat kunnen je leerlingen natuurlijk ook doen en dat is misschien nog veel leuker! In de Tumult sociaal-emotionele vaardigheden werkboeken zitten leuke lessen om te oefenen met complimenten geven, zoals: 

  • SEV 1 vmbo – zelfvertrouwen – Wat doet een compliment met jou? 
  • SEV 3/4 vmbo en 3/4 havo/vwo – geluk – Hoe maak je een ander gelukkig? 

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken