Nationaal Programma Onderwijs: Ouderbetrokkenheid

Gepubliceerd op: 5 mei 2021
Door: Mijke Reuhl

In het kader van het Nationaal Programma Onderwijs roept minister Slob de besturen op snel een plan te maken voor de besteding daarvan. Ook ouderbetrokkenheid is volgens hem een belangrijk onderdeel van dat plan. De ouders kunnen meer (achtergrond)informatie geven over hoe het met hun kind gaat en wat die nodig heeft. Hoe kun je ouders betrekken en waardevol samenwerken? In deze blog lees je 4 tips daarvoor. 

1. Start met jullie visie

Wat betekent het begrip ouderbetrokkenheid voor jullie? Hoe willen jullie ouderbetrokkenheid tot stand brengen of verbeteren in de school? En wanneer zijn jullie tevreden? Het hoeft niet heel uitgebreid, soms is een A4’tje al genoeg. Op basis van jullie visie kun je invulling geven aan ouderbetrokkenheid. Inspiratie nodig? Wij schreven eerder over onze visie op de rol van ouders binnen het mentoraat.

2. Bespreek de aanpak met ouders

Wanneer en hoe evalueren jij en de ouder(s) de voortgang en het welzijn van de leerling? Bespreek samen met de ouder hoe jullie dit het liefste doen. Bijvoorbeeld via tienminuten gesprekken, een plenaire tafelavond of maak je liever een persoonlijke afspraak? Een persoonlijke afspraak hoeft niet altijd met de mentor, maar kan ook de decaan of een specifieke vakdocent zijn. Samen een plan maken kan voor ouders al een belangrijke trigger zijn voor een betrokken gevoel. 

3. Geef ouders concrete handvatten

Om waardevolle input van ouders te krijgen, kan het handig zijn om ze goede, concrete handvatten te geven waarmee ze aan de slag kunnen. Denk aan invulbare formulieren of opdrachten. Bijvoorbeeld over de emoties van het kind, conflicten of de verhoudingen thuis … Hiermee prikkel je de ouder om dieper na te denken over (het welzijn van) hun kind. Zo’n formulier is ook een goede voorbereiding op een oudergesprek.

4. Zet ouder en kind samen aan het werk

Laat ouder en kind samen nadenken over wat zij belangrijk vinden voor het kind. Is dat het behalen van een bepaald niveau, het welzijn van het kind, keuzes maken ten behoeve van een bepaalde (school)carrière, of nog iets anders? Geef ouder en kind dan ook (leuke) opdrachten om hiermee aan de slag te kunnen. Denk aan een spel (bijvoorbeeld deze over zelfkennis) of een soort ‘contract’ over regels die ze samen kunnen bedenken en invullen (bekijk hier een voorbeeld over communicatie uit ons lesmateriaal) of laat ze bijvoorbeeld naar een (educatieve/opvoedkundige) film kijken waarna ze samen praten over de opvallende zaken uit de film.

Heb jij nog andere tips om ouders te betrekken? Vertel het ons onder deze blog! Zo helpen we elkaar verder bij de plannen rondom het Nationaal Programma Onderwijs.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken