Tumult en Edutrainers: ondersteuning voor ICT & onderwijs!

Gepubliceerd op: 11 februari 2014
Door: Hans Wendel

Wij geloven in onderwijs, wij geloven in scholen en wij geloven in docenten. Dagelijks zijn we op scholen en zien we docenten die zich inzetten om het beste uit zichzelf en uit hun leerlingen te halen. En we zien ook de enorme belasting waar docenten mee te maken hebben: niet alleen al die lessen met ‘een hele klas vol met pubers’, maar ook de belasting van het voorbereiden van lessen en last but not least de belasting van het bijblijven bij de onderwijsontwikkelingen! Nieuwe inzichten over leren, nieuwe technologische mogelijkheden: het lijkt erop alsof ontwikkelingen steeds sneller gaan en feitelijk is dat ook zo.

Hoe ga je daar als school en als docent mee om? Hoe zorg je ervoor dat je als school en als  docent zelf blijft ontwikkelen en een leven lang blijft leren? En last but not least: wat kunnen wij van Tumult daarin betekenen?

Want wij zien een rol voor onszelf als het gaat over docentenondersteuning. Tumult is immers vanaf haar allereerste uitgaven (in 2002) voor vaardighedenonderwijs altijd en vrijwel dagelijks op scholen aanwezig. In samenwerking met leerlingen en docenten brengen we het Tumult-materiaal naar een hoger niveau. En daarbij ondersteunen we docenten zowel bij het gebruik van (digitaal) materiaal op www.tumult.nl als bij algemene didactische vaardigheden.

En als we nog meer willen ondersteunen bij alle onderwijsontwikkelingen: hoe organiseer je dat dan, hoe geven we dat vorm en inhoud en onder welke naam? Met Tumult zijn we immers ‘beroemd’ geworden met ons aanbod van lesmateriaal over vakoverstijgende vaardigheden. Hoe noemen we dan ons aanbod dat gericht is op vaardigheden van docenten?

Inmiddels zijn we er uit: Edutrainers!
Op spons.nl/edutrainers organiseert Edutrainers een aanbod dat o.a. bestaat uit (advies)gesprekken, blogs, nieuwsbrieven, workshops, studiedagen en online leerpaden. Voor 95,- per jaar kunnen docenten zich abonneren op het Edutrainers-kanaal. Sinds de zomer van 2013 organiseren we bijvoorbeeld:

  • Windows in de Klas-sessies over onderwijsvernieuwing en vaardigheden die je daar als docent voor nodig hebt. Met een koppeling naar het bijbehorende online leerpad. Dit leerpad maakten we in samenwerking met Microsoft Nederland, nadat we dit voorjaar tot Trainingspartner of the year werden uitgeroepen door Microsoft.
  • ‘Flipping the classroom’ studiedagen over hoe je de lesinhoud visualiseert en als huiswerk laat doen zodat je in de klas dieper op de lesstof kunt ingaan en persoonlijker met leerlingen kunt werken. Samen met ‘flipping-goeroe’ Jelmer Evers maakten we er ook een leerpad bij.
  • ‘Digibord in de les’-workshops over de mogelijkheden van digiborden en de vaardigheden die je nodig hebt om dit digibord in je klas te gebruiken. Ook hier hebben we een leerpad bij ontwikkeld.
  • Keynotes bij diverse conferenties.
  • Een compleet aanbod aan leerpaden op spons.nl/edutrainers over diverse ICT-toepassingen zoals bijvoorbeeld over hoe je YouTube en Skype in je les kunt gebruiken of hoe je de iPad functioneel inzet in de klas.

Logo edutrainersIn de komende jaren zullen we ons aanbod continu verder uitbreiden. Om te beginnen werken we op dit moment aan leerpaden over Windows 8, Socrative en Marzano.

Waar we van dromen: een leergemeenschap waarin alle lerende docenten samenwerken aan gemeenschappelijke groei op alle onderwijskundige onderwerpen. Aan een kanaal waarin iedereen voor iedereen een ‘Edutrainer’ kan zijn. Zodat het onderwijs nog beter wordt dan het al is!

Doe mee! Meld je aan en doe een gratis leerpad. En laat ons weten waar jij behoefte aan hebt en wat jij als ‘Edutrainer’ te bieden hebt!

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken