Met Educanon, you can!

Gepubliceerd op: 10 februari 2014
Door: Arnoud Kuijpers

Een van de meeste gestelde vragen tijdens een workshop of lezing over ‘flipping the classroom’ is: hoe zorg je ervoor dat leerlingen daadwerkelijk het instructiefilmpje bekijken? Meestal beantwoord ik die vraag door erop te wijzen dat je leerlingen aantekeningen kan laten maken of ze een quizje via Google Forms kan laten afnemen. Maar als die vraag me nu weer wordt gesteld, zou ik hem als volgt beantwoorden: werk met Educanon! 

Educanon is een website waarbij je vragen aan filmpjes kan toevoegen. Leerlingen bekijken dit filmpje over werkwoordspelling (op pc, tablet of smartphone) totdat de video wordt gestopt en er een of meerdere vragen verschijnen. Pas na het beantwoorden van die vragen, loopt het filmpje weer verder. Daarnaast kan de docent zijn eigen klassen aanmaken, waardoor hij direct  inzicht krijgt in de resultaten van z’n leerlingen. Een bijkomend voordeel is dat je kan zien welke leerlingen het bekeken hebben, en belangrijker: hoe goed zij de stof begrepen hebben (zie afbeelding).

educanon

Hoe werkt het?
Via Educanon.com maak je een gratis account aan. Je geeft aan dat je docent bent en je vult een paar gegevens in. Vanaf het moment dat je bent ingelogd, heb je de mogelijkheid om aan bestaande filmpjes vragen toe te voegen. En dat gaat heel simpel. Je geeft jouw ‘les’ een titel en ondertitel waarna je een link van een filmpje van YouTube, Vimeo of TeacherTube invoegt. Educanon biedt ook de mogelijkheid om een video op YouTube te zoeken en die direct te integreren in je les.

Jouw gekozen video wordt geladen en direct afgespeeld. Door op het juiste moment op ‘Build Question’ te klikken, voegt Educanon een vraag (multiple choise of open vraag) toe. Nadat je de vraag hebt gesteld en eventuele antwoorden hebt toegevoegd, kan je de vraag opslaan. De video speelt dan automatisch af waar hij was gebleven, en zo kan je opnieuw een vraag toevoegen.

Door op ‘Finish Build’ te klikken, wordt de video met al jouw vragen opgeslagen. Je kan ze direct delen met heel de wereld. Interessanter is het feit dat je jouw video kan delen met de klassen die je hebt aangemaakt (maximaal 8). Deze klassen moeten natuurlijk corresponderen met de groepen waaraan jij lesgeeft.

Zodra leerlingen een ‘leerlingenaccount’ aanmaken, kunnen ze hun klas toevoegen. Het enige wat je als docent moet doen, is het filmpje bij de juiste klas klaarzetten en je leerlingen te instrueren de video via Educanon te kijken. Vanaf dat moment heb jij als docent direct inzicht wie de filmpjes hebben bekeken, en of ze de stof hebben begrepen. Ideaal om inzicht te krijgen in het niveau van iedere leerling en hier jouw les op aan te passen.

Reacties leerlingen
Dit klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat vinden leerlingen van deze nieuwe tool? Over het algemeen zijn ze enthousiast. Nadat mijn vwo-leerlingen deze video over meervoudsvorming hadden bekeken, kwamen ze enthousiast de klas binnen. Sommige leerlingen waren trots dat ze alle vragen goed hadden, andere leerlingen die niet alle vragen goed hadden, wisten mij direct te vertellen wat ze fout hadden gedaan. Het enige probleem is dat het programma bij enkele leerlingen niet werkt. Ze kunnen na een vraag niet verder gaan, of het filmpje loopt vast. In dat geval verwijs ik ze naar een vaste computer, want daar schijnt het altijd te werken. Nadeel is natuurlijk dat deze leerlingen onvoorbereid in mijn les komen, waardoor het principe van flipping the classroom minder tot zijn recht komt.

Weer een leuke tool die meer inzicht geeft in het niveau van de leerling, en daarnaast automatisch ‘controleert’ of de leerlingen de video hebben bekeken. Dit laatste vind ik van minder belang, want een leerling zal direct merken dat een les veel leuker wordt als hij of zij het filmpje wél heeft gezien. In mijn vorige blogs heb ik het al eerder gehad over ‘gepersonaliseerd leren’; Educanon is een makkelijke manier om dat in je eigen klaslokaal te realiseren. Ga het een keer proberen, geef het een kans en ervaar de mogelijkheden. Want met Educanon, you can!

Misschien vind je dit ook interessant

4 Responses

    1. Ik had er inderdaad al van gehoord, ziet er beter uit dan Educanon (en nog meer mogelijkheden). Of het net zo gebruiksvriendelijk is, zou ik even moeten uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search