Aan welke docent/mentor denk jij graag terug? Er komt vast direct een naam bij je naar boven. In zijn of haar klas werkte je hard, leerde je veel en had je plezier. Het leek gewoon ‘vanzelf’ te gaan. Maar hoe kan dat? Waarschijnlijk hadden jij en je docent een goede persoonlijke relatie. Deze docent begreep jouw behoeften en zag jou echt. Nu jij zelf mentor/docent bent, wil je dit waarschijnlijk zelf ook graag voor je leerlingen zijn. In deze blog vertel ik je hoe je dat voor elkaar krijgt en een sterke relatie met je leerlingen kunt opbouwen.
Het belang van een goede relatie met je leerlingen
Luc Stevens zei het al: ‘zonder relatie geen prestatie’. Daar kun je ook aan toevoegen: zonder relatie geen motivatie. Relatie is één van de drie basisbehoeften van leerlingen om tot leren te komen. Niet alleen leerlingen profiteren van een goede relatie, maar ook jij als docent. Het is één van de dingen die je als docent voldoening geeft en van invloed is op je motivatie en welbevinden.
Als mentor ben je de spil in de begeleiding van je leerlingen. Het is de leerling waar jouw veelzijdige rol om draait. En met een stevige persoonlijke relatie maak je als mentor het verschil voor je leerlingen. Meer weten over de mentor als spil? In deze blog lees je over alle onderwerpen waar je als mentor mee te maken hebt.
Hoe werk je aan die relatie?
Eigenlijk is iedereen het wel eens over het belang van een goede relatie met je leerlingen. Maar hoe bewerkstellig je die? Hieronder geef ik je drie tips.
Kennismaken is key
Een goede kennismaking met je leerlingen aan het begin van het jaar is cruciaal. Neem hier dan ook ruim de tijd voor, zodat je hier de rest van het jaar op kunt bouwen. Zorg dan ook dat je meer van je leerlingen weet dan alleen hun namen of hobby’s. Wat speelt er in hun leven? Wat zijn hun verwachtingen van jou, van elkaar en van dit schooljaar? Misschien kunnen je leerlingen wel in groepjes een presentatie maken over wat ze nodig hebben van jou als mentor.
Om je te ondersteunen bij een sterke start van het schooljaar, maakten we een kennismakingspakket. Hierin vind je o.a. een kant-en-klaar kennismakingsspel, extra informatie over groepsvorming en concrete handvatten voor een vliegende start met je mentorklas. Klik hier om het pakket te bestellen.
Écht contact maken
Iedere leerling wil gezien worden. Niet alleen in je les, maar ook daarbuiten. Dat kun je in het klein doen: door ze te groeten in de gang of een praatje te maken na schooltijd. Maar dat kan ook in het groot. Zo ging Arnoud bijvoorbeeld gedurende het jaar bij al zijn mentorleerlingen thuis eten. In zijn blog vertelt hij over deze waardevolle ervaring, en hoe hij en zijn leerlingen daar het hele jaar profijt van hadden.
Zet de leerlingen op de eerste plek
Hoe gaat het met je leerlingen? Voelen ze zich goed? En veilig? Voor een goede relatie is het belangrijk dat je je leerlingen boven de lesstof verkiest. Zeker als mentor is het van belang dat je hun behoeften en welbevinden op de eerste plek zet. Vraagt een leerling (op een negatieve manier) veel aandacht? Vraag je dan af wat de leerling nodig heeft, voordat je je afvraagt hoe je je les kunt voortzetten en afronden.
Wil je in jouw lessen meer aandacht voor persoonlijke relaties en een veilig klimaat? Bekijk ons aanbod voor sociaal-emotionele vaardigheden in onze webshop. Daar vind je ook onze combipakketten met lesmateriaal voor sociaal-emotionele, studievaardigheden en/of keuzevaardigheden.
Direct een les uitproberen? Vraag een digitaal proefexemplaar aan van één van onze sociaal-emotionele titels.