Waarom ik dit jaar bij al mijn mentorleerlingen bleef eten

Gepubliceerd op: 12 juni 2017
Door: Arnoud Kuijpers

Het allermooiste aan lesgeven, vind ik het contact met leerlingen. Daarom is het mentoraat in mijn ogen ook zo ontzettend tof. Als mentor heb je nog meer contact met een select groepje leerlingen. Dit jaar begon ik de eerste mentorles met mijn veertien vwo 5 leerlingen met de volgende vraag: “Wat is je lievelingseten?” Die vraag werd keurig door iedereen beantwoord. Maar wat ze toen nog niet wisten, was dat het beantwoorden van die vraag ook consequenties met zich meebracht. Ik antwoordde namelijk als volgt: “Dit jaar ga ik bij iedereen van jullie thuis eten, als ik welkom ben, en dan wil ik graag jouw lievelingsgerecht voorgeschoteld krijgen.” Ze reageerden in eerste instantie een beetje verbaasd: “Gaat u dat echt doen?” In deze blog lees je hoe mijn leerlingen en ik het ervaren hebben.

Arnoud eet bij mentorleerlingen 4Dit idee ontstond vorig jaar na een ouderavond. Door in gesprek te gaan met zowel de leerling als zijn of haar ouder(s), krijg ik altijd een vollediger beeld van die leerling. Echter, deze gesprekken zijn zo kort, dat ik eigenlijk niet de diepte in kan gaan. Ik merkte aan mezelf dat ik dit jammer vond. Als mentor wil ik mijn leerlingen namelijk écht goed leren kennen. Wie zijn ze naast school? Waar maken ze hun huiswerk? In welk huis groeien ze op? Ik denk dat het kennen van de thuissituatie daarbij van enorm belang is. Zowel mijn leerlingen als hun ouders reageerden er uiteindelijk erg positief op. Ze mochten overigens ook te kennen geven als ze het niet prettig vonden, maar dat was in mijn klas niet het geval.

Arnoud eet bij mentorleerlingen 1Op bezoek bij leerlingen

En zo geschiedde, sinds het begin van dit schooljaar ben ik bijna bij iedereen thuis geweest voor een etentje (er staan nog twee leerlingen op de planning). Mijn ervaring? Het is echt een enorme verrijking. Ik heb er daarom ook geen moment spijt van gehad. Elk bezoek was uniek, gezellig en leverde me heel veel op. Ik heb mijn leerlingen namelijk van een andere kant leren kennen. Elke keer dat ik de leerling de schooldag erna zag, was er toch iets veranderd. De band was sterker omdat je iemand in zijn of haar eigen omgeving hebt gezien. Je weet waar iemand z’n bed uitstapt, ontbijt, huiswerk maakt, gamet etc. En dat je ook nog een fanatiek potje tennis op de Wii speelt, is alleen maar mooi meegenomen (ik verloor helaas wel).

Arnoud eet bij mentorleerlingen 2Wat vonden mijn mentorleerlingen?

Allemaal leuk en aardig, maar wat vonden mijn leerlingen er eigenlijk van? Ik heb het hun gevraagd en hun eerste reactie was ze het erg gezellig en eigenlijk helemaal niet ongemakkelijk vonden. Zij zijn van mening dat ik hen echt beter heb leren kennen, waardoor ze me ook meer vertrouwen. Ze vonden het een informele manier om de leefsituatie van iedere leerling te leren kennen en begrijpen. Zij vonden ook dat de band tussen hen en mij hierdoor sterker was. Hun conclusie was dat ik dit een volgend schooljaar 100% zeker nog een keer moest doen.

Arnoud eet bij mentorleerlingen 3Vrije tijd opofferen

Natuurlijk, dit idee heeft me ook veel ‘vrije tijd’ gekost, want voordat je thuis bent is het een stuk later dan normaal. Maar het betaalt zich uiteindelijk terug. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het oudercontact stimulerend werkt op de leerprestaties en motivatie van hun kinderen. Ik denk dat deze manier daartoe bijdraagt. Want het zijn natuurlijk niet alleen de leerlingen met wie ik een betere band opbouw, datzelfde geldt voor hun ouders. Ik blijf dit dus ook in mijn volgende mentorgroep weer doen en ik zou het iedere mentor willen aanbevelen.

Nu ik bij al mijn leerlingen ben blijven eten, ontkom ik er natuurlijk niet aan dat ze bij mij thuis welkom zijn. En dus krijgen ze aan het eind van het schooljaar pizza voorgeschoteld. Dan ga ik hen een beetje in de watten leggen, want dat hebben ze wel verdiend. Ik ben namelijk elke keer enorm verwend, het eten was altijd heerlijk! Al met al ben ik blij dat ik dit jaar bij iedere mentorleerling thuis ben blijven eten, want het stimuleert datgene waarom ik het onderwijs in ben gegaan: het hebben van fijn contact met de generatie van onze toekomst!

Arnoud eet bij mentorleerlingen groep

Misschien vind je dit ook interessant

3 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search