Meten is weten: over effecten van onderwijssbeleid en klasinterventies

Gepubliceerd op: 21 juni 2016
Door: Hans Wendel

Gisteren (20 juni) verscheen het boek ‘Kansrijk onderwijsbeleid’ van het Centraal Planbureau. Dit literatuuronderzoek ‘belicht de effecten van beleidsmaatregelen op het gebied van onderwijs’. Ik moest gelijk denken aan John Hattie die o.a. in zijn onderzoek ‘Visible Learning’ al in beeld bracht wat effecten zijn van interventies op school. Voor alle onderwijsbetrokkenen en natuurlijk voor ons als Tumult Groep interessante kost. En ik vroeg me af: komt het CPB met dezelfde uitkomsten als Hattie?

Het mooie van het (literatuur)onderzoek van het CPB is de handzame aanpak. Het boek van ruim 300 bladzijden (inclusief een handige samenvatting), begint met de melding dat het Nederlandse onderwijs er goed voorstaat. Met een jaarlijks budget van 34 miljard op een staatsbegroting van 262 miljard scoort Nederland bovengemiddeld en dat is altijd goed om te horen.

Kosten vs opbrengsten

Het boek brengt helder in beeld wat een beleidsingreep kost per leerling en wat die oplevert qua leerwinst. Bijvoorbeeld in het opschalen van onderwijsniveau van een leerling, toekomstig salaris en andere niet meetbare resultaten. Zo wordt bijvoorbeeld in beeld gebracht dat kleinere klassen zorgen voor leerwinst. Dat effect is het grootst als de docenten goed zijn en de leerlingen een (kleine) leerachterstand hebben. Een andere interessante conclusie: interventies die zich richten op het regelmatig informeren van ouders over huiswerkinspanningen, het schoolgedrag en de leerprestaties van kinderen, leveren – naast beter gedrag – ook hogere leerprestaties op. Dit komt waarschijnlijk omdat ouders de concrete informatie gebruiken om hun kinderen heel gericht bij te sturen.

Uit deze literatuurstudie van het CPB blijkt samenvattend dat het meest te bereiken is met het gericht coachen van docenten, het anders indelen van klassen (namelijk meer op niveau van de leerlingen) en het inlopen van leerachterstanden / vermijden van achterstanden.

Het onderzoek van John Hattie

John Hattie hield zich met zijn Visible Learning-onderzoek niet zozeer bezig met de effecten van overheidsbeleid, maar met de effecten van een bepaalde aanpak op de scholen. Tijdens de grootschalige en internationale onderzoeken die hij deed, ontdekte hij dat zitten blijven een negatief effect heeft op leerprestaties. Handig om te weten voor alle scholen die nog aan zitten blijven doen, hoewel de vraag blijft wat je doet met achterblijvende leerlingen. De interventies met de grootste positieve effecten op leerresultaat zijn volgens Hattie:

  1. De mate waarin een leerling hoge verwachtingen van het eigen kunnen heeft (c.q. krijgt door zijn of haar omgeving).
  2. Leraren die zichzelf en elkaar continu evalueren op het effect dat ze op leerlingen hebben.
  3. Het geven van directe en goede feedback aan leerlingen.
  4. De mate waarin de band tussen leerling en leraar goed is.

–> Goede feedback geven? Lees deze tips!

Ik stel daarmee vast dat nogmaals duidelijk wordt dat de rol en de kwaliteit van docenten cruciaal is op school. Zij moeten een goede relatie met de leerlingen opbouwen, de leerling inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Dat wisten wij natuurlijk allang en dat is ook precies de reden dat wij ons van harte blijven inspannen om docenten te ondersteunen bij het maken en geven van fantastische lessen en het opbouwen van uitstekende relaties met hun leerlingen!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken