De populairste berichten van maart

Gepubliceerd op: 2 april 2014
Door: Britte Koppel

Hieronder vind je de populairste berichten van maart. Wil je meer lezen? Dan kun je natuurlijk naar een overzicht van al onze berichten gaan.

Infographic: waarom zou je flitskaarten gebruiken als leermiddel? – 5 maart
In een eerdere blog had ik het over een digitale tool voor het maken van flitskaarten. Ik had het kort over de voordelen van digitale flitskaarten en op welke manier je ze kunt inzetten in de les. Waar ik het niet over gehad heb, is wat de voordelen van het leren met flitskaarten zijn. In deze infographic vond ik een overzicht van voordelen van het gebruik van flitskaarten als leermiddel. Ook worden er onderaan een aantal tegenargumenten gegeven. Lees verder…

Handige tools #4: 4x quizzen maken bij leerzame video’s – 6 maart
Een tijdje geleden schreef Arnoud al een prachtige blog over Educanon en hoe je deze tool inzet om je klas effectief te flippen. Er zijn meer tools die het mogelijk maken om video’s interactief te maken. In deze blog vergelijk ik er vier ten opzichte van Educanon. Maar eerst… Lees verder….

‘Flippen’ in 5 stappen – 12 maart
Het toepassen van ‘Flipping the Classroom’ is eenvoudiger dan je zou verwachten. In onderstaand vijfstappenplan laat ik zien hoe gemakkelijk het is om dit principe toe te passen. Je kunt er bij wijze van spreken morgen al mee beginnen! Dit stappenplan is verre van volledig en mist enige verdieping, maar de bedoeling is dan ook dat je direct aan de slag kunt zodra je deze blog hebt gelezen. Lees verder…

Handige tools #5: digitaal mindmappen deel 1 – 20 maart
Als ik ging leren voor een toets of tentamen, schreef ik met de hand pagina’s vol met samenvattingen. Had ik maar geweten dat ik ook mindmaps kon maken… Dat had me een hoop tijd bespaard! Zeker als ik had geweten dat dit ook digitaal kon. Ik denk dat het belangrijk is dat leerlingen deze techniek aangeleerd krijgen op school. Het is namelijk echt een manier om slimmer te leren. In de serie over handige tools voor in de les, vandaag de vijfde over de voordelen van de digitale mindmap en ideeën over hoe je dit actief kunt inzetten in de les. Lees verder…

Uitbreiding lesbrief Leer meer in minder tijd – 25 maart
Hoe zorg ik ervoor dat leerlingen zich ergens echt in verdiepen? Geef ze de opdracht ‘expert’ te worden in hun deelonderwerp en hun medeleerlingen les te geven! Met de werkvorm ‘experts’, ook wel bekend als de Jigsaw techniek, krijg je dit voor elkaar. In de lesbrief van deze week worden de stappen van deze werkvorm uitgelegd. Met een extra motiverend element: een puntensysteem. Om naast vorm ook inhoud te geven aan je les, geef ik je in deze blog een aantal lesideeën voor verschillende vaklessen. Lees verder…

Heb je een tip of een opmerking over deze blog? Laat het me hieronder weten!Foto: Thomas Leuthard

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken