Innoveren gaat vanzelf #4: Tumult op weg naar 2017

Gepubliceerd op: 1 april 2014
Door: Hans Wendel

Wie heeft ooit meegemaakt dat een plan tot precies het gewenste resultaat leidde? Niemand! Na afloop van elk project kun je altijd wel analyseren wat er is gebeurd, waarom je bent uitgekomen waar je bent uitgekomen, welke hobbels je bent tegengekomen en wat ieders bijdrage is geweest. Maar zeker is dat het nooit zo loopt als gepland. En soms is het resultaat zelfs (veel) minder dan verwacht.

Is dat erg? Nee! Kan het beter? Zeker! Maar hoe?

Veel experts houden zich bezig met hoe je projecten op de beste manier kunt organiseren, hoe je het hele team meekrijgt in veranderingen en hoe je de beste resultaten krijgt. Er worden nieuwe methoden en inzichten ontwikkeld. Bij Tumult zijn we continu bezig om nieuw materiaal te ontwikkelen en om nieuwe projecten op te zetten. Vaak met succes (we kunnen onze schoorsteen nog steeds laten roken), soms ook met teleurstellend resultaat.

Onze uitdaging
Deze week startten we met een nieuwe uitdaging: het meerjarenplan ‘Tumult 2017‘. Want ons huidige meerjarenplan loopt dit jaar af, de (onderwijs)wereld verandert snel en wij willen daar bovenop zitten! Bij het plannen en uitvoeren van ‘Tumult 2017’ maken we gebruik van ‘verander’-expert Paul Kloosterboer die een verfrissende aanpak beschreef in zijn boek Van Waarnemen naar Waarmaken*. Kloosterboer stelt dat veranderprojecten onder andere kunnen mislukken omdat de teamleden onvoldoende tijd nemen om met elkaar de startsituatie in beeld te brengen en de bijbehorende emoties daarbij te bespreken. Hij stelt dat (gedeelde) emoties de basis vormen van alle besluiten. En hij stelt dat iedereen altijd verschillende emoties heeft en het juist daarom belangrijk is om ze vast te stellen en te delen.

Dat klinkt allemaal misschien een beetje ‘soft’ maar de aanpak volgens Kloosterboer is alles behalve dat. Zijn aanpak klinkt overtuigend en daarom hebben wij zijn model gebruikt om het project ‘Tumult 2017’ vorm te geven.

We pakken het in 4 fases aan, waarbij de individuele bijdrage van elk teamlid cruciaal is; de uitdaging ligt erin om ieders talent in te zetten!

1. Waarnemen:
Hoe zien we onszelf? Wat leert onze geschiedenis en wat leren de mensen en organisaties in onze omgeving ons? We gaan onder andere interviews doen en dit leidt tot een database met allerlei gegevens (‘parels, pijn en potentie’) die we waardevrij vastleggen.

2. Waarderen:
In een aantal gemeenschappelijke sessies bespreken we met elkaar hoe we deze waarnemingen waarderen.

3. Willen:
Op basis van deze gemeenschappelijke waarden bepalen we in een aantal sessies wat we willen doen en wie wat doet; hier ontstaan de actieplannen die ons in de aanstaande jaren leiden. Na de zomer van 2014 zullen we deze actieplannen vastleggen.

4. Waar(de)maken:
Op basis van de actieplannen gaan we de aanstaande jaren aan het werk. We houden vinger aan de pols, zetten allemaal al onze talenten in en proberen continu te leren van wat we doen en wat de resultaten zijn.

Zo hopen we in 2017 dat Tumult (en de diverse Tumultprojecten) nog meer waarde heeft voor iedereen in onze omgeving en voor onszelf!

Heb jij zin om in de eerste fase jouw waarnemingen te delen met ons: je bent van harte uitgenodigd. Wil je graag onze ervaringen horen: nodig ons uit!

*We kwamen in aanraking met dit boek via de column ‘Hoe verander je als niemand dat wil‘ die Ben Tiggelaar schreef in het NRC.

Misschien vind je dit ook interessant

One Response

  1. Wat ontzettend leuk zeg! Ik heb onwijs veel zin om in mei weer mee te gaan draaien. Ik zal een dezer dagen eens proberen wat digitale post-it input te leveren (die site vraagt alleen nogal wat van het internet, dus ik moet dat een keer ’s morgens vroeg doen). Op naar Tumult 2017!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search