The next normal: communicatie in de digitale wereld

Gepubliceerd op: 17 juli 2013
Door: Britte Koppel

Communiceren kan tegenwoordig altijd en overal.  En dat doen millennials dan ook veelvuldig. Vriendschappen worden gemaakt (én onderhouden) via sociale media. Whatsappen heeft bellen bijna volledig overbodig gemaakt en via Twitter en Instagram zijn millennials vrijwel constant op de hoogte van elkaars doen en laten.

The next normal: communicatie in de digitale wereld

Hoe communiceren millennials?
E-mailen is in beide leeftijdsgroepen de populairste manier van digitaal communiceren, op de voet gevolgd door sociale media. Ook instant messaging is populair. Dit komt waarschijnlijk door de populariteit van de applicatie Whats App onder jongeren. Deze app maakt het mogelijk om met elke andere telefoon waar Whatsapp op geïnstalleerd is, gratis berichtjes uit te wisselen. De app zelf kost weinig tot niets. Het hoge percentage van e-mail is logisch te verklaren, je hebt tegenwoordig immers overal een e-mailadres voor nodig. In dit onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen het hébben van een e-mailadres en het daadwerkelijke gebruiken van dit e-mailadres om te communiceren met anderen.

Gesprekken voeren
Op een gemiddelde dag heeft een millennial in de leeftijdscategorie 15-24 jaar zo’n 19 gesprekken. Digitale gesprekken welteverstaan. Via Facebook bijvoorbeeld, worden dagelijks 55 miljoen statusupdates gedaan. Millennials nemen een groot deel van die berichten voor hun rekening. Al die berichten zou je als gesprekken kunnen zien. Opvallend genoeg hebben millennials na hun 24e weer minder digitale gesprekken dan in jongere leeftijdscategorieën. Zou dit komen doordat deze groep meer gaat werken of een gezinsleven start? Of zijn ze toch het ‘vluchtige’ digitaal communiceren beu?

Sociaal, socialer, sociaalst
Dat de jongeren van tegenwoordig sociaal zijn, is waarschijnlijk niets nieuws voor jou. Grote kans dat je daar regelmatig mee te maken hebt als docent. De leeftijd waarop leerlingen beginnen met sociale media verschuift constant. Onder andere Facebook heeft een minimumleeftijd ingesteld. Kinderen onder de 13 jaar mogen nu geen account aanmaken. Al zijn er geruchten dat Facebook deze minimumleeftijd nóg verder wil verlagen…

De millennials tussen de 15 en 24 jaar hebben gemiddeld drie accounts op verschillende sociale media. Verschillende sociale media worden op verschillende manieren gebruikt. Via Instagram en Twitter wordt bijvoorbeeld contact onderhouden met vrienden, terwijl ouders en andere familieleden juist meer op Facebook aanwezig zijn. Zo heeft elke sociale netwerksite zijn eigen voordelen.

Vriendschap onderhouden is makkelijker
68% van de millennials vindt het gemakkelijker om vriendschappen te onderhouden via het internet. Terecht naar mijn mening. Wil je weten hoe het met iemand gaat? Dan stuur je even een berichtje via één van de vele digitale kanalen die je tot je beschikking hebt. Je hebt zelfs de mogelijkheid om tien mensen tegelijkertijd een berichtje te sturen om te laten weten dat je aan ze denkt. Tuurlijk, vriendschappen kun je niet alleen digitaal onderhouden (al zijn er vast mensen die dit niet met mij eens zijn), maar het internet biedt ons de mogelijkheid om altijd en overal contact te maken.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken