De 5e survival skill: effectieve schriftelijke en mondelinge communicatie

Gepubliceerd op: 22 juli 2013
Door: Anne-Marie van Lieshout

Als je goed kunt presenteren, samenwerken, plannen etc., dan heb je daar je hele leven voordeel van. Als uitgever van lesmateriaal over vaardigheden, benadrukken we dat constant. Maar ja, dat is logisch natuurlijk! Eén van de dingen die ik daarom zo leuk vind aan Tony Wagner, de auteur van de Global Achievement Gap, is dat hij voor zo’n boek meer dan 100 leiders van bedrijven en overheidsinstellingen heeft geïnterviewd. Van Apple tot Unilever tot aan het leger heeft hij onderzoek gedaan naar de vaardigheden die gevraagd worden op de werkvloer.

De 5e survival skill: effectieve schriftelijke en mondelinge communicatie
Josh (broma) via Compfight

Dat maakt het vaardighedenonderwijs nog concreter. Het is niet iets wat op zich zelf staat, maar verbonden is met het bedrijfsleven en de maatschappij. Deze ‘business leaders’ hebben duidelijke ideeën over welke vaardigheden ze graag bij hun (toekomstige) werknemers willen zien en ook over wat scholen daar mee zouden moeten doen.

Van alle skills vind ik de vijfde het meest een open deur: effectieve schriftelijke en mondelinge communicatie. Dit is en zal altijd belangrijk blijven. Een email vol grammatica- of spelfouten? Gênant. Een presentatie voorlezen van een blaadje? Kan echt niet. Maar het grappige is dat dat niet eens hetgene is waar het meeste over werd geklaagd door de bedrijven (al is het natuurlijk heel belangrijk). Zij missen juist het vermogen om duidelijk en beknopt te zijn. Mike Summers van Dell: “Wij zijn verbaasd over de moeilijkheden die sommige jonge mensen hebben met communiceren. Als je praat met een executive en het is je niet gelukt om in de eerste 60 seconden van je presentatie duidelijk te maken waar het over gaat, dan is het eerste wat je gevraagd wordt: ‘Wat wil je dat ik meeneem van deze meeting?’ Vaak weten ze niet hoe ze die vraag moeten beantwoorden. “It’s hard for them to create focus, energy and passion around the points they want to make.”

Dat laatste vind ik een mooie opmerking. Het gaat niet alleen om duidelijkheid, maar ook om energie en passie. Voor een gedeelte is dat aan te leren: de snelheid waarmee je spreekt, het volume, gebaren en oogcontact maken, zijn allemaal dingen die je kunt oefenen. Als mentor of docent kun je een keer een dramadocent uitnodigen in je les. Of begin je les een keer heel ineffectief en zonder focus en wacht hoelang het duurt voordat je leerlingen vragen waar je in hemelsnaam mee bezig bent. Laat ze dan vertellen wat er ‘mis’ was met je communicatie.

Hoe werk jij met je leerlingen aan hun communicatie- en presentatievaardigheden? Worden ze met jouw tips ‘de nieuwe Steve Jobs’? Laat het me weten!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search