Weet je nog? Als die ene docent de klas in kwam, werd iedereen stil. Terwijl het in het vorige lesuur nog een kippenhok was. En waar lag dat aan? Wisten we het maar, dan zouden we het allemaal op die manier aanpakken. Sommige docenten hebben simpelweg natuurlijk overwicht.

Doug Lemov observeerde deze docenten en beschrijft technieken die ze gebruiken om duidelijk uit te stralen welke gedragsnorm ze hebben.
Doel
Beantwoord voor jezelf eerste onderstaande vraag, lees dan pas verder:
“Wat is het doel van de gehoorzaamheid die jij van je leerlingen verlangt?”
Misschien heb je deze vraag beantwoord met iets in de trant van: ‘zodat ze weten dat ik de baas ben’ of: ‘zodat mijn positie ten opzichte van de klas duidelijk wordt’. Dit is inderdaad belangrijk, de leerlingen moeten weten wat jouw en wat hun plek is. Maar waarom is die plek hun plek? Het gaat hopelijk niet om jouw gezag alleen? Het achterliggende doel van die oprechte gehoorzaamheid is dat de leerlingen beter gaan presteren, omdat de leeromgeving geoptimaliseerd wordt. Belangrijk om dit in je achterhoofd te houden!
100%
Lemov gebruikt een goede illustratie, waarin in mezelf toch wel een beetje herken. Eyeopener, in ieder geval voor mij! Een docente heeft een teken afgesproken met haar leerlingen als ze om stilte vraagt. Ze doet haar hand omhoog, een aantal leerlingen nemen dit over en de klas is stil. Ze begint met haar les. Goed? Niet helemaal. Je verwacht toch van alle leerlingen actieve deelname? Waarom staken maar een paar leerlingen hun hand op? En waarom zaten sommige leerlingen een beetje met hun hand te wapperen? Je mag altijd 100% verwachten van je leerlingen. Als je hierin consequent bent, zal dit hun discipline vergroten!
100% afgeleid
“Hé Henk, hou daar snel eens even mee op!” Als je dat zegt tijdens het geconcentreerd werken aan een taak, weet je zeker dat je iedereen in de klas 100% afgeleid is. Niet handig dus. Probeer, als niemand het storende gedrag door heeft, zo min mogelijk op te vallen als je iemand terecht wijst. Straf echter alleen bij storend gedrag dat voortkomt uit onwil en opstandig gedrag. Als je straft in het geval van onvermogen, is dat net zo ‘schadelijk’ als wanneer je níet straft in geval van onwil. Zorg voor jezelf dus voor een duidelijk onderscheid hierin door klare taal te gebruiken.
Klare taal
Hoe duidelijker jij bent, hoe kleiner de kans op onvermogen bij de leerling. Leg ze dus altijd duidelijk uit wat ze moeten ze doen en hoe ze dat moeten doen. Wees duidelijk en concreet. Laat er geen misverstand over bestaan wat er gedaan moet worden. Vraag de leerling dus niet om ‘goed op te letten’ maar om zijn pen neer te leggen, naar jou te kijken, zijn voeten onder zijn tafel te doen en zijn rug recht te houden. Deze handelingen horen allemaal bij elkaar, ze vormen bijna een stappenplan. Dat is makkelijk op te volgen. Daarnaast kun jij heel goed zien of de leerling precies doet wat jij zegt. Vraag je hem beter op te letten? Grote kans op een reactie met ‘deed ik toch’. En wie bewijst het tegendeel? Niet aan beginnen. Duidelijk zijn dus, pen neer is pen neer.
Teach like a Champion
Meer weten? Bestel het boek Teach like a Champion, van Doug Lemov. Ook dit hoofdstuk is weer een must voor enthousiaste docenten die zich willen professionaliseren in hun eigen ‘duidelijkheid naar de klas’. Een aanrader! Maak van jezelf een Champion Teacher!
Wat werkt bij jou goed om overwicht te hebben in de klas?