Docenten die inspireren: Paul van der Drift!

Gepubliceerd op: 20 november 2013
Door: Martina Nieuwenhuis

Onderwijs is breder dan het lesgeven op een school. Dat illustreert deze blog, waarin Paul van der Drift vertelt over zijn liefde voor het doceren over theater en kunst. Eerst in het reguliere onderwijs, later binnen het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Leren en doceren gebeurt immers overal!

Wie? Paul van der Drift
Wat? Hoofd Theater van het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten), Docent theater op het UCK, ZZP’er (voornamelijk rollenspelacteur)
Achtergrond? Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Drama en Theater
Paul in 5 woorden? Een progressief denkende, degelijke avonturier met consequent gedrag en sportieve trekjes.

Docent zijn is voor Paul…
… mensen in contact brengen met en verder brengen in hun zoektocht. Voordat Paul docent drama werd, was hij hulpverlener in de psychiatrie. Mensen iets leren over zichzelf zit dus in zijn bloed. Om dat te bereiken noemt Paul dat je in de lessen altijd eerlijkheid en overtuiging moet zoeken: geloof je wat iemand staat te doen? Blijf zoeken tot het antwoord op die vraag ja is.

Plankenkoorts
Naast hulpverlener in de psychiatrie, heeft Paul ook gewerkt op een ROC. Er moesten wel wat zenuwen overwonnen worden voor het lesgeven op deze school begon: Paul twijfelde of het hem zou lukken om het vak drama over te brengen. Dat was hier namelijk een verplicht vak, wat de motivatie van de leerlingen misschien niet ten goede komt. Het tegenovergestelde bleek: de dramalessen waren een waanzinnig succes. Het was voor Paul duidelijk dat hier enorme behoefte aan was. Wat Paul ook sterkte was iemand die tegen hem zei: “Vecht niet om de leiding, die heb je al.” Een zin met veel betekenis, die Paul veel rust gegeven heeft. Daardoor kon en kan hij meer voor zijn leerlingen betekenen!

Reguliere onderwijs vs. UCK
Dat was echt genieten dus, ook van de multiculturele leerlingen op het ROC. Toch is Paul hier gestopt. Waarom? Omdat de gehele structuur van zo’n ROC simpelweg verschrikkelijk tegenviel. “Het is een managementfabriek en lijkt wel gemaakt om onaantrekkelijk te zijn voor leerlingen en docenten.” Nu dus het UCK. De mensen die Paul hier lesgeeft hebben er zelf voor gekozen. Minder te overwinnen dus en de lesvoorwaarden zijn direct aanwezig. Een hele fijne manier van lesgeven.

Kunst is belangrijk!
Volgens Paul is het belangrijk dat mensen de kans krijgen hun creatieve kant te ontwikkelen, naast al het cognitieve waar men aan moet voldoen. Bovendien denkt hij dat de maatschappij daar echt om zit te springen. Zoals Einstein al zei: “zonder creativiteit geen wetenschap.”

Oftewel: veel meer aandacht voor de creatieve vakken in het onderwijs! Maar, niet iedereen komt tot zijn recht bij theater of hoeft het leuk te vinden. Anderen zijn juist weer heel erg op hun plek bij muziek, dans of beeldende kunst. Voor iedere leerling een kunstklas naar keuze dus. Paul is ervan overtuigd dat iedereen daar zijn hele verdere leven iets aan heeft. Om een voorbeeld te noemen: Paul gaf jaren toneelles aan jongeren. Theaterklassen op zaterdagen. Op een keer stond er plots een oud-leerling voor zijn neus. In eerste instantie herkende hij haar niet, maar dat weerhield haar er niet van hem te vertellen dat de toneellessen haar door de zware pubertijd jaren hadden heengetrokken: ‘ik leefde in die jaren voor die toneelzaterdagen, het was de enige plek waar ik in die jaren echt tot mijn recht kwam’. En daar doet Paul het dus voor: weer iemand verder gebracht in haar zoektocht!

Wil je ook vertellen over jouw onderwijspassie voor een Tumult blog? Stuur me een mailtje of reageer hieronder.

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken