De populairste berichten van november

Gepubliceerd op: 2 december 2013
Door: Britte Koppel

Hieronder vind je de populairste berichten van november. Wil je meer lezen? Dan kun je natuurlijk naar een overzicht van al onze berichten gaan.

Wetenschappelijk onderzoeken gebruiken in de les: waar vind je de onderzoeken? – 7 november
Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar hoe leerlingen leren, hoe onderwijs ingevuld kan worden, hoe de ontwikkeling van kinderen verloopt, de consequenties hiervan voor onderwijs en ga zo maar door. Maar hoe vaak zie jij als leerkracht deze onderzoeken? Waarschijnlijk bijna nooit. Eén van de redenen hiervoor is dat deze artikelen lastig te vinden zijn, tenzij je weet waar je moet zoeken. In deze blog wil ik dit probleem oplossen. Lees verder…

Docenten die inspireren: Evelien van Geffen – 12 november
Waarom ook alweer het onderwijs? De komende weken een blogserie waarin die vraag beantwoord wordt door verschillende docenten uit verschillende richtingen van het onderwijs. Inspiratie van je collega’s dus, want iedereen heeft zo zijn of haar eigen redenen om van het onderwijs te houden. Vandaag een goede start met Evelien van Geffen. Lees verder…

Waarom toetsen niet voldoen + concrete alternatieven – 18 november
Leerlingen werken harder aan hun schoolwerk als er een toets op het programma staat. Een belangrijk gespreksonderwerp tussen leerlingen is altijd: wat heb jij voor je toets? Bij docentenvergaderingen is misschien wel het belangrijkste thema: hoe staat het met de cijfers? Maar waarom gaan leerlingen eigenlijk naar school? En waarom staan docenten elke dag voor de klas? Onderwijs gaat niet (alleen) over cijfertjes! Lees verder…

Infographic: leergewoontes van de moderne docent – 25 november
Infographics. Ik ben er gek op. Ik speur dan ook regelmatig het internet af op zoek naar nieuwe interessante, inspirerende of mooie exemplaren. Vandaag kwam ik ook weer een prachtige infographic tegen over de leereigenschappen van studenten van nu.  Lees verder…

Simpele apps voor lol en inzicht in je les – 27 november
De tijd van krijtjes en een ouderwets schoolbord in de klas is gelukkig allang voorbij. Maar met een digiboard of tablet an sich zorg je niet voor vernieuwing, het gaat er natuurlijk om wat je ermee doet in de klas. Gelukkig is dat niet lastig te bedenken, aangezien de hoeveelheid educatieve apps de pan uitrijst. Het is volstrekt logisch dat sommige docenten qua apps en interessante websites door de bomen het bos niet meer zien. Daarom is het denk ik belangrijk je niet te focussen op het hele bos, maar slechts 2 of 3 bomen uit te zoeken die je aanspreken. Naast het inmiddels gerenommeerde Socrative, is sinds vorige week ook Kahoot een ‘boom’ die ik voortaan vaker in mijn lessen gebruik. Lees verder…

Heb je een tip of een opmerking over deze blog? Laat het me hieronder weten!

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken