Rond 2000 begeleidde ik, samen met andere ‘Tumulters van het eerste uur’, leerlingen bij het maken van reportages die we publiceerden op internet. Met nieuwe internettechnologie, toen nog in de kinderschoenen, vonden wij van Tumult dat het tijd was voor een nieuwe, interactieve, digitale schoolkrant voor alle scholen van Nederland: www.tumult.nl. Ook Kennisnet stond toen in de kinderschoenen en we hadden raakvlakken: Kennisnet organiseerde internettoegang voor scholen, en Tumult maakte gebruik van dat internet. We hebben in die tijd diverse projecten voor Kennisnet uitgevoerd.
Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Tumult is uitgegroeid tot een educatieve uitgeverij, gespecialiseerd in lesmateriaal voor het algemene vaardighedenonderwijs. Met een TumultTeam van 12 mensen en met 300 klantscholen staan we stevig in de markt. Ook Kennisnet staat in de markt. Met 126 medewerkers en een budget van 25 miljoen per jaar (waarvan 20.5 miljoen rijkssubsidie) is Kennisnet ‘de publieke ict-partner voor het onderwijs’. Met haar activiteiten brengt Kennisnet het onderwijs in de positie om maximale kracht uit ict te halen’.
Prinsjesdag
Op Prinsjesdag was ik natuurlijk benieuwd naar de plannen van het kabinet. Voor Kennisnet was er goed nieuws: ondanks de economische crisis en veel bezuinigingen ontvangt Kennisnet in 2014 nog steeds ruim 17 miljoen aan rijkssubsidie.
Kritisch
Ik steun Kennisnet van harte; iedere impuls voor beter onderwijs is wat mij betreft welkom! Bovendien: ik ken veel mensen binnen Kennisnet en die heb ik hoog in het vaandel staan. Maar tegelijkertijd vraag ik me ook af of die vele miljoenen ook effectief zijn. Want het is geen 2000 meer, internet is gemeengoed geworden en er zijn veel private aanbieders die scholen uitstekend ondersteunen bij ict-gebruik.
Die kritische vraag werd versterkt toen ik twee initiatieven van Kennisnet op internet tegenkwam: kijk eens mee naar Kennisnet.nl/antwoord. Hier vinden docenten antwoorden op vragen over hoe je online kunt samenwerken in documenten of hoe je Twitter kunt inzetten in de les. Is het slim van Kennisnet om subsidiegeld in te zetten om dit soort filmpjes te maken? Dit soort informatie is op internet toch al volop beschikbaar? Ik vraag me ook af of Kennisnet met dit project particulier initiatief destimuleert en de markt onnodig verstoort.
Ook een interessante is het project Wat nou?. Hier vinden docenten ‘digitale lesideeën bij actuele thema’s’. Gelden hier misschien dezelfde vragen over marktverstoring? Maar het aardigste van dit Wat nou? project van Kennisnet is de overeenkomst met het project dat Tumult in 2002 (!) initieerde. Kijk eens mee naar het ICT nieuws van Louis Hilgers in 2002.
Alles overwegend krijg ik steeds meer het idee dat Kennisnet meer toegevoegde waarde kan leveren door te beperken tot het leveren van ondersteunende diensten zoals bijvoorbeeld Entree (=met een inlog diverse bronnen online beschikbaar maken). En voor het geld dat overblijft zijn vast wel andere nuttige bestemmingen te vinden.
Wat vind jij, is die 17 miljoen nuttig besteed of denk je ook dat anders kan?
Meer weten? Lees het jaarverslag 2012 van of het meerjarenplan 13-17 van Kennisnet.