Bezinnen met je leerlingen: vier zinvolle werkvormen

Gepubliceerd op: 28 september 2020
Door: Sanne van Esveld

Sta jij nog weleens stil bij de gebeurtenissen van de afgelopen tijd? Of word je weer opgeslokt door de waan van de dag? Het coronavirus drukt de afgelopen maanden een stempel op de samenleving. Dat geldt ook voor jou en je leerlingen. Op dinsdag 6 oktober a.s. staat de landelijke bezinningsdag rondom corona op de planning. Voor jou en je leerlingen een gezamenlijk moment van terugkijken, meeleven, verhalen delen en hoopvol vooruitblikken. Naar aanleiding van de bezinningsdag maakten we een lesbrief voor mentoren. Deze blog is een aanvulling op de werkvormen voor bezinnen uit de lesbrief.

Heb je de lesbrief nog niet ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, zodat je nooit meer onze nieuwste lesbrieven mist!
Deze actuele lesbrief in de tussentijd alsnog gebruiken? Vraag ‘m hier gratis aan!

1. Ga in gesprek

Verdeel de klas in groepjes van vier. Laat de leerlingen in gesprek gaan met elkaar. Bijvoorbeeld door ieder groepje een aantal gesprekskaartjes te geven. In de lesbrief ‘Vier werkvormen om stil te staan bij corona’ hebben we een aantal gesprekskaartjes gemaakt. Download hier de lesbrief. Om de beurt pakt een leerling een kaartje en leest de vraag hardop voor. Iedere leerling schrijft eerst voor zichzelf het antwoord op. Daarna wisselen de leerlingen uit wat ze hebben opgeschreven. Ga zo door tot alle vragen zijn behandeld.

2. Muziek zegt meer dan duizend woorden

In woorden uitleggen hoe je je voelt? Dat kan best lastig zijn voor je leerlingen. Muziek kan je helpen je gevoel te uiten. Laat je leerlingen een muziekfragment uitkiezen dat hun gevoel representeert. Kies of je de werkvorm geschikt vindt om klassikaal of in kleine groepjes te doen. Om de beurt zet een leerling zijn/haar muziekfragment op. Laat hem/haar nog niks vertellen, eerst luistert iedereen. Vervolgens vertellen een aantal leerlingen welk gevoel zij krijgen van de muziek. Degene van wie het muziekfragment is, kan daarna toelichten waarom hij/zij het fragment heeft gekozen. Bijvoorbeeld: ik heb dit muziekfragment gekozen, omdat ik er erg blij van werd tijdens het thuiswerken.
Tip: om het ijs te breken kun je als docent starten met jouw muziekfragment. Je kunt na het luisteren van alle muziek ook een groepsplaylist maken om later nog eens te beluisteren. 

3. Schrijf een toekomstkaartje

Geef je leerlingen de opdracht om een kaartje te schrijven aan zichzelf in de toekomst. Hoe staan ze op dit moment in het leven? Welke adviezen hebben ze aan zichzelf? En hoe zien ze de toekomst voor zich? Dit geeft ze de ruimte om stil te staan bij het nu en hoopvol vooruit te blikken naar de toekomst. Geef je leerlingen handvatten door een aantal hulpvragen te stellen die ze kunnen beantwoorden. In de lesbrief ‘Vier werkvormen om stil te staan bij corona’ vind je een format voor een kaartje met een aantal hulpvragen. Ook leuk om de leerlingen de kaartjes over een tijd terug te geven om te zien wat ze aan zichzelf schreven. Tip: Zorg voor mooie kaartjes en enveloppen. Zo krijgt het kaartje meer waarde. 

4. Maak een stiltewandeling

Actieve werkvormen voor bezinnen? Ga bijvoorbeeld naar buiten om een wandeling te maken. Dit kan in het park, het bos of gewoon een rondje door de buurt. Geef de leerlingen tijdens de wandeling verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld: “Wees stil voor één minuut. Luister en neem de geluiden die je hoort in je op”. Bespreek daarna welke geluiden ze hoorden en stel vragen als: Wat betekent stilte voor jou? Waarom maken we het soms stil? Wat is jouw favoriete stiltemoment? Of geef de opdracht om met drie verschillende klasgenoten te spreken over hoe zij de coronatijd hebben ervaren. Je kunt de leerlingen ook gedurende de hele wandeling stil laten zijn. Laat ze dan bijvoorbeeld tijdens het wandelen nadenken over vragen als: wat maakte je vrolijk/verdrietig tijdens de lockdown? Gegarandeerd dat dit interessante gesprekken oplevert. 

Hoe bezin jij met je klas? Heb je andere werkvormen om te bezinnen met je klas? Laat het mij weten via een reactie onder deze blog. Ik ben heel benieuwd!

Misschien vind je dit ook interessant

De Gouden Weken: 3 tips!

De Gouden Weken: 3 tips!

De Gouden Weken: misschien wel de belangrijkste weken van het schooljaar. Misschien dit jaar nog wel belangrijker na een schooljaar waarin leerlingen veel thuis waren.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken