MI in de praktijk #1: De visueel-ruimtelijke intelligentie

Gepubliceerd op: 30 januari 2014
Door: Veerle van Pinxteren

Leuk hoor, zo’n onderwijstheorie, maar wat kun je ermee? Ondanks de kritiek op de theorie over meervoudige intelligenties, kan het een handvat zijn om meer variatie in de les te brengen en meer recht te doen aan verschillen tussen leerlingen. Door regelmatig je lesactiviteiten te richten op de verschillende intelligenties spreek je én alle leerlingen regelmatig aan én je zorgt ervoor dat alle leerlingen zich in alle richtingen ontwikkelen.

MI in de praktijk #1: De visueel-ruimtelijke intelligentie
Foto: Saad Faruque

Ik denk dat het vooral een handig instrument is om in je achterhoofd te houden bij het voorbereiden van een gevarieerde les of lessenreeks. Vaak is het heel simpel om een lesactiviteit om te zetten naar een activiteit die meer gericht is op één van de intelligenties. In navolging van het eerdere blog over de theorie, nu een serie blogs over de toepassing van de verschillende intelligenties in de les. Vandaag de eerste: de visueel-ruimtelijke intelligentie.

Leerlingen die visueel-ruimtelijk sterk zijn…
… maken graag schetsen en tekeningen, kunnen zich goed oriënteren en nemen de werkelijkheid waar via beelden en kleuren. Genoeg (simpele) mogelijkheden in de les om deze intelligentie aan te spreken lijkt me! Hieronder een paar ideeën voor verschillende vakgebieden:

Stripverhaal maken
Laat leerlingen de lesstof op hun eigen manier verwerken in een stripverhaal. Ik kan me voorstellen dat dit bijvoorbeeld goed werkt bij een bepaalde periode uit de geschiedenis, zoals de gouden eeuw. Of laat leerlingen bij aardrijkskunde een strip maken over een bevolkingsgroep waarover ze geleerd hebben. Stripverhalen maken kan natuurlijk op papier, maar nog leuker is het om een digitale tool daarvoor te gebruiken. Dat ziet er meteen professioneel uit! Op internet zijn tal van sites te vinden waarop je je eigen strip kunt maken, bijvoorbeeld StripGenerator.

Kleuren geven
Kleuren kunnen heel verhelderend werken voor leerlingen. Als docent kun je in je uitleg vaste kleuren gebruiken voor bepaalde concepten. Dat kan zowel tijdens schrijven op het (digi)bord als in een PowerPointpresentatie. Pak eens verschillende gekleurde stiften/digipennen erbij om accenten te leggen in je instructie! Hetzelfde geldt voor de leerlingen. Tijdens het maken van aantekeningen of een samenvatting, kunnen ze gebruik maken van kleur om beter te onthouden.
Bij de moderne vreemde talen kun je als leerling bijvoorbeeld gebruik maken van kleur door de zelfstandige naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden etc. op verschillende kleuren flitskaarten te schrijven. In de grammatica-uitleg kun je als docent dezelfde kleuren gebruiken. Handig is om met elkaar afspraken te maken over welke kleuren je waarvoor gebruikt.
N.B. Houd er wel rekening mee dat er een leerling in je klas kan zitten die kleurenblind is.

Schematiseren
Schematiseren kan op verschillende manieren. Een bekende vorm is de mindmap. Laat leerlingen leerstof schematiseren en verbanden in die leerstof duidelijk maken. Laat leerlingen bij biologie bijvoorbeeld een ecosysteem of voedselketen in schema zetten. Of laat leerlingen bij natuurkunde een mindmap maken van energie(bronnen) in hun omgeving.

Houd jij rekening met de visueel-ruimtelijke intelligentie van je leerlingen? Ik heb een korte opdracht voor je: pak eens een van je lesvoorbereidingen erbij en markeer alle activiteiten die op deze intelligentie gericht zijn. En, hoeveel waren het er? En welke lesactiviteiten waren dat? Laat je reactie hieronder achter. Ik ben benieuwd!

Volgende keer in deze serie: #2 De muzikaal-ritmische intelligentie.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken