De populairste berichten van februari

Gepubliceerd op: 3 maart 2014
Door: Britte Koppel

Hieronder vind je de populairste berichten van februari. Wil je meer lezen? Dan kun je natuurlijk naar een overzicht van al onze berichten gaan.

Uitbreiding lesbrief: Presenteren doe ‘ns gek! – 4 februari
Als docent zul je het wel herkennen: leerlingen een hele les weten te boeien is een hele opgave. Ook voor leerlingen is het soms lastig hun presentatie zo vorm te geven dat hun klasgenoten ernaar blijven luisteren. Daarom heeft Tumult de lesbrief Presenteren: doe ‘ns gek! gemaakt. Leerlingen gaan een presentatie maken die ze in een originele vorm gieten. Het moet een presentatie worden die leuk is om naar te kijken en waar je ook nog eens wat van leert! In deze blog staan een aantal uitbreidingstips en aanwijzingen voor in de les. Lees verder…

Docenten die inspireren: meester Bart – 5 februari
Dé meester Bart? Ja, de enige echte. Vorige week was ik in Amsterdam-Zuidoost om de bekendste meester van Nederland op zijn school te interviewen. Bekend waarvan? Nou, onder andere van zijn Tumblr met hilarische en ontroerende uitspraken van zijn leerlingen, zijn eigen boek, zijn TED talk afgelopen oktober, zijn Facebookaccount met meer dan 30.000 likes en zijn wekelijkse column in dagblad Spits. Need I say more? Lees verder…

Handige tools #2: Klaar voor de start, af! – 6 februari
“Ok jongens, jullie krijgen nu 10 minuten de tijd om elkaar iets te vertellen over een persoonlijk voorwerp dat in je tas zit”. Zo begon ooit het eerste college van mijn master. De docent zette een stopwatch aan op het digibord die aftelde vanaf 10 minuten. Iedereen ging meteen aan de slag. Jong en oud is gebaat bij duidelijke opdrachten en tijdsindicaties. Zo ook de leerlingen op de middelbare school en de studenten in het hbo die ik lesgaf. Ik heb gemerkt dat het gebruiken van deze stopwatches helderheid en structuur in de les kan brengen. In deze tweede blog uit de serie over handige tools voor in de klas dan ook een aantal tips voor het inzetten van online stopwatches in de les. Lees verder…

Met Educanon, you can! – 10 februari
Een van de meeste gestelde vragen tijdens een workshop of lezing over ‘flipping the classroom’ is: hoe zorg je ervoor dat leerlingen daadwerkelijk het instructiefilmpje bekijken? Meestal beantwoord ik die vraag door erop te wijzen dat je leerlingen aantekeningen kan laten maken of ze een quizje via Google Forms kan laten afnemen. Maar als die vraag me nu weer wordt gesteld, zou ik hem als volgt beantwoorden: werk met Educanon! Lees verder…

Handige tools #3: digitale flitskaarten – 20 februari
Woordjes leren, woordjes stampen, lange lijsten woorden leren… Voor sommigen is het een crime, voor anderen een manier om ‘effe een 10 binnen te tikken’. Ik had het geluk dat ik bij die laatste groep hoorde. Ik had de woordjes altijd vrij snel in m’n hoofd. Maar of dat er ook voor zorgde dat ze lang bleven hangen? Ik weet het niet. Andere manieren van leren dan gewoon maar een rijtje woordjes gaan stampen hebben waarschijnlijk meer effect. Zowel voor leerlingen die moeite hebben met het leren van woordjes, als voor degenen die er minder moeite mee hebben. In deze derde blog over handige tools voor in de klas bespreek ik daarom een digitale tool voor het maken flitskaarten: Quizlet. Lees verder…

Heb je een tip of een opmerking over deze blog? Laat het me hieronder weten!

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken