Jouw mentorjaar: zo maak je een plan!

Gepubliceerd op: 17 september 2020
Door: Sanne van Esveld

Studievaardigheden, groepsbegeleiding, een projectweek en je wilt ook nog een klassenuitje organiseren. Als mentor ligt er best veel op je bord en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Goed om aan de start van het schooljaar een plan te maken voor jouw mentorjaar. Wat is belangrijk en wil je echt behandelen? Welke dingen liggen vast in het rooster en wat doe je als je moet lesgeven op afstand? De vragen die ik je in deze blog stapsgewijs stel, helpen jou om een plan te maken en je optimaal voor te bereiden op je mentorjaar. 

Stap 1. Welke vaardigheden wil je behandelen en wat heb je daarvoor nodig?

Als mentor wil je het liefst dat je leerlingen alle belangrijke vaardigheden tegelijkertijd onder de knie krijgen. Maar je hebt je mentorklas misschien maar één uur in de week. Je kunt waarschijnlijk niet aan alle vaardigheden aandacht besteden. Dit vraagt om het maken van keuzes. Bedenk welke vaardigheden dit jaar urgent zijn en aandacht verdienen. Zet die vaardigheden voor jezelf op een rijtje. Heb je vervolgens je keuzes gemaakt? Kijk dan wat je daarvoor nodig hebt. Is dat lesmateriaal, betrokken ouders, ondersteuning van andere docenten/directie, een training of nog iets anders?

Bij Tumult ondersteunen we mentoren op allerlei manieren. Wil je bijvoorbeeld samen met alle mentoren een jaarplanning maken voor het mentoraat? Wij verzorgen graag een sessie bij jou op school. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor jouw school.

Stap 2. Welke thema’s wil je aandacht geven?

We kunnen wel zeggen dat 2020 een bijzonder jaar is. Niet alleen vanwege Corona, maar ook door grote protesten of 75 jaar bevrijding. Belangrijke gebeurtenissen die aanleiding geven om lessen te wijden aan thema’s als racisme, vrijheid en gelijkheid. Handig om van tevoren te bedenken welke thema’s in jouw mentorjaar belangrijk zijn. Zo kun je deze thema’s koppelen aan actuele gebeurtenissen. Onder de naam ‘Tumult Actueel’ maken wij regelmatig lesbrieven die aansluiten op actuele thema’s. Zo ontvangen nieuwsbrieflezers binnenkort een lesbrief rondom de Week Tegen Pesten over normen en waarden. Klanten kunnen de lesbrieven ook gratis downloaden via de digitale omgeving. Is jouw school nog geen klant? Schrijf je dan in voor onze maandelijks nieuwsbrief om de actuele lesbrieven te ontvangen

Stap 3. Wat is jouw persoonlijke doel als mentor?

Logischerwijs hebben je leerlingen prioriteit, maar je eigen ontwikkeling is net zo belangrijk. Sta aan het begin van het jaar stil bij je persoonlijke leerdoelen als mentor. Waar sta je nu en wat wil jij dit jaar leren? Stel bijvoorbeeld aan de hand van een POP (persoonlijk ontwikkelplan) op wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Tumult helpt jou graag bij het behalen van je persoonlijke leerdoelen, o.a. door onze blogs. Ik ben benieuwd wat jij dit jaar nodig hebt om je leerdoelen te halen. Laat het mij weten in een reactie onder deze blog. 

Tip: Deel je persoonlijke doel(en) ook met je leerlingen. Hierdoor stel je je kwetsbaar op en laat je zien dat ook jij nog steeds aan het leren bent. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om aan het eind van het jaar samen je leerdoel(en) te evalueren. Wil je meer lezen over kwetsbaarheid in de klas? Dan is de blogserie De docent als mens iets voor jou! 

Bonus: Stap 4. Hoe help ik mijn leerlingen bij thuisonderwijs?

Afgelopen schooljaar stond in het teken van Corona en afstandsonderwijs. Een grote uitdaging voor jou en je leerlingen. Ook in schooljaar 20/21 zal leren op afstand een rol spelen. Hoe bereid je je leerlingen voor op een eventueel nieuwe lockdown of andere ingrijpende maatregelen? Zorg dat je aandacht besteedt aan de belangrijkste vaardigheden waar thuisonderwijs om vraagt. Bijvoorbeeld zelfstandig leren, plannen en jezelf motiveren. 

Hulp nodig? Neem eens een kijkje op onze pagina thuis leren. Hier vind je allerlei hulpmiddelen, zoals stappenplannen en lesbrieven, om je leerlingen en hun ouders/opvoeders te ondersteunen bij thuisonderwijs.

Als het goed is heb je nu een idee hoe jouw mentorjaar eruit gaat zien en voel je je meer voorbereid. Wil je gedurende schooljaar 20/21 meer inspiratie en handvatten voor je mentoraat ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken