Regelmatig kom ik op scholen om met mentoren te werken aan de mentorlessen. Als ik dan laat zien wat er (digitaal) mogelijk is met het Tumultmateriaal, gaat er soms een wereld open. Er zijn altijd docenten die het materiaal kennen en weten wat ze wanneer kunnen en willen gebruiken. Ook zijn er altijd docenten die maar een beperkt deel van de mogelijkheden kennen en inzetten. En dat is zo zonde. Als je je goed verdiept in het materiaal, dan vergroot dat het leereffect van je lessen. En voor coördinatoren een belangrijk onderdeel om mentoren in te ondersteunen en te stimuleren.

Verdiep je samen
Besteed in het team aandacht aan verdieping in het materiaal. Beloon docenten die het materiaal onderzoeken en hun inzichten en ervaringen delen met collega’s. Plan elk kwartaal een moment met het team om inhoudelijk over het materiaal te spreken. Nodig de uitgever uit om met de mentoren samen lessen te maken of de mogelijkheden van het materiaal verder te onderzoeken. Laat zien aan het team dat je zelf ook op de hoogte bent van de mogelijkheden van het materiaal. Wees overtuigd van de keuze voor het materiaal en draag dat ook uit.
Wat is er bij Tumult mogelijk?
Per onderwerp is er veel mogelijk. Een korte schets:
In het papieren Dossier (werkboek) vind je alle opdrachten en de verwijzingen naar www.tumult.nl. Op www.tumult.nl vind je een invulbare pdf van het dossier. Dat is handig om digitaal in te werken of te openen op het digibord bij instructie of verwerking. Ook zijn er Digilessen en Digitesten. Hierin bieden we op een speelse manier de inhoud van de vaardigheid aan. Ze zijn individueel te doen maar ook heel goed klassikaal met een beamer of digibord. Uiteraard bieden we een veelheid aan filmpjes, vaak heel kort, zo tussen de 1 en 3 minuten. Maar soms ook langer met een kijkopdracht.
Bij elk onderwerp vind je een of meerdere Studiekaarten. Een Studiekaart is een stappenplan met een uitleg per stap. Handig voor leerlingen maar ook voor de andere docenten en ouders. Met een studiekaart wordt een vaardigheid bespreekbaar en uitwisselbaar. Lesbrieven bevatten grotere werkvormen en zijn als zelfstandige lesactiviteit uit te voeren. De lesbrieven worden via de Tumult Nieuwsbrief verstuurd maar zijn verzameld in Tumult Free. Elke school kan dit abonnement gebruiken; klant of geen klant. Voor de kerstperiode stuurden we bijv. de lesbrief Kerstspel. Leuk om met je klas te doen om al in kerstsferen te komen en met elkaar een spel te doen.
Leskaarten als houvast voor de docent
Om de variëteit aan content en werkvormen om te vormen tot een inspirerende en leerzame les, vraagt voorbereiding. Om die voorbereiding makkelijker te maken heeft Tumult Leskaarten bij elk hoofdstuk. In de Leskaarten vindt de docent alle info en steun die nodig is om met bescheiden voorbereidingstijd leuk en zinvolle lessen te geven. De Leskaarten bieden een aanzet en de docent geeft zijn of haar eigen touch door aan te passen, weg te laten of toe te voegen. Structuur en houvast en tegelijkertijd ruimte voor eigen invulling. Als coördinator kan ook juist de kracht schuilen in het delen van die eigen invulling. Stel je mentoren de vraag: “En hoe heb jij die les aangepakt, wat was jouw touch?”.
Hoe stimuleer jij dat de mentoren zich verdiepen in het materiaal?