Parijs, Turkije, Spanje, Italië, New York, Maastricht, Berlijn, Marokko … Ik kan wel honderd plaatsen bedenken waar ik op dit moment liever zou willen zijn. Een beetje dagdromen kan geen kwaad, zullen ook de bedenkers van het thema van de Boekenweek 2014 gedacht hebben. Het thema ‘Reizen – Ondertussen ergens anders’ kun je goed vanaf je eigen bank invullen. Mogelijkheden te over in deze tijd om vanaf je tablet of laptop de hele wereld over te reizen. Om de leerlingen over hun droomplek te laten nadenken en om de winter een beetje door te komen, maakten we de lesbrief Ondertussen ergens anders. Leerlingen gaan via verschillende media hun droomplek ontdekken en er een beoordeling over schrijven.
Intro van de les
Start de les met deze website waarop live beelden vanuit verschillende wereldsteden te zien zijn (Istanbul, New York, Sydney etc.). Laat de leerlingen een wereldstad noemen die ze graag willen zien. Typ in de zoekbalk de naam van de stad in. Wat is er te zien? Waarom zou je hier graag naartoe gaan?
In plaats van de leerlingen een plaats te laten roepen, kun je ook zelf het webcambeeld van een stad klaarzetten. Zorg er dan voor dat de naam van de stad niet in beeld is (verklein het browserscherm). Wie raadt de plaats?
Als starter van de les kun je ook dit filmpje gebruiken van een jongen die over op de wereld mensen aan het dansen heeft gekregen. Wat is de mooiste plek om te dansen?
Vertel over je eigen droomplek
Leerlingen vinden het vaak leuk om een persoonlijk verhaal van hun docent te horen. Vertel ze over jouw droomplek of een reis die je hebt gemaakt. Of laat de leerlingen jou hierover interviewen.
Naar buiten
Voor nog meer variatie op het thema ‘Ondertussen ergens anders’, kun je ook stap 3 van deze lesbrief uitvoeren, maar dan nét even anders. Laat leerlingen foto’s in de omgeving van de school maken van activiteiten die ‘ondertussen ergens anders’ gebeuren: op zo’n manier dat je niet meteen ziet waar dat gebeurde. Maar ook niet te onherkenbaar: de anderen moeten het wel kunnen raden.
Vakantiebeurs
Laat een aantal leerlingen (bijvoorbeeld de helft van de klas) vakantiebeursmedewerker spelen. Laat hen een virtuele reis door hun droomplek voorbereiden. Hun tafel is hun ‘beursstand’ en de andere leerlingen bezoeken deze stands en spelen alsof ze van plan zijn een vakantie te boeken. Welke plaats wordt het meest geboekt? Die leerling (vakantiebeursmedewerker) wint!
Voor de lessen Nederlands of moderne vreemde talen
Laat de leerlingen een dagboek of reisverslag schrijven van een dag op hun droomplek. Daag ze uit om de lezer van de tekst zo mee te nemen in het verhaal zodat hij of zij het gevoel heeft tijdens het lezen daadwerkelijk op die plek te zijn.
Maak een blog of fotoverslag
In plaats van een tekstueel verslag, kun je de leerlingen ook een fotoverslag laten maken van hun droomplek. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze van ‘BNN op reis‘. Laat ze wel korte beschrijvingen maken bij de foto’s, anders wordt het alleen een plaatjes-zoek-opdracht. In een verslag schrijf je normaal gesproken wat er is gebeurd, maar laat de leerlingen in dit geval beschrijven wat ze willen gaan doen. Een blog kun je heel makkelijk aanmaken op bijvoorbeeld blogger.com.
Veel plezier met reizen!