Leergebiedoverstijgende kerndoelen voor het VSO bij Tumult

Gepubliceerd op: 23 maart 2015
Door: Suzanne Heuvelmans

Twee dagen per week werk ik als leerkracht op een basisschool. Woorden als leerrendement, talentontwikkeling en kerndoelen horen daar bij de vocabulaire van alledag. Dat laatste woord, kerndoelen, hoor je tegenwoordig ook in de wandelgangen van het VSO.

De kerndoelen voor het VSO zijn opgesteld door het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, beter bekend als SLO. Sinds de invoer ervan in 2013, wordt bij inspectiebezoeken gekeken of de scholen wel voldoende aan deze kerndoelen werken. De kerndoelen zijn opgesplitst in twee categorieën: leergebiedspecifieke en leergebiedoverstijgende kerndoelen. Leergebiedspecifieke kerndoelen horen bij een specifiek leergebied: denk aan Nederlands of wiskunde. Leergebiedoverstijgende kerndoelen, de naam zegt het al, overstijgen de bekende vakken. Het zijn algemene, overkoepelende vaardigheden.

vaardigheden vso
Foto: Splitshire

De leergebiedoverstijgende kerndoelen komen allemaal terug bij één onderwerp: functioneren in de maatschappij. Scholen en docenten hebben de taak om leerlingen te helpen bij het ontwikkelingen van vaardigheden om dit functioneren te bevorderen. Hoe doe je dat? De makkelijkste manier: gebruik materiaal van Tumult. Het klinkt misschien als een verkooppraatje (en dat is het natuurlijk ook wel een klein beetje), maar het materiaal van Tumult sluit dankzij inhoud en werkvormen precies aan bij dat wat de leerlingen moeten leren volgens de leergebiedoverstijgende kerndoelen. Gebruik je bijvoorbeeld studievaardigheden voor 1 vmbo (kgt), dan bedenken de leerlingen hoe ze hun ochtendritme zo efficiënt mogelijk kunnen invullen, zodat ze langer kunnen slapen en toch op tijd komen. Hiermee werken ze aan hun redzaamheid bij dagelijkse activiteiten. Of ‘Jouw klas een topklas’ voor sociaal-emotionele vaardigheden in 2 havo/vwo. Hierin schrijven de leerlingen een advertentie over zichzelf om op basis daarvan groepjes te vormen die goed kunnen samenwerken. Hierin komen samenwerkingsvaardigheden, het vormen van een mening, omgaan met de mening van anderen en het zicht krijgen op de eigen vaardigheden en voorkeuren aan bod. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Handig overzicht
Twee docenten van een VSO-school gaven ons een mooie voorzet met een overzicht van Tumultmateriaal waarmee aan specifieke leergebiedoverstijgende kerndoelen gewerkt wordt. Een goed idee waar ook andere VSO-scholen van moeten profiteren, zo dachten wij. Daarom hebben we het overzicht verder uitgebreid naar al het materiaal dat we aanbieden. In het overzicht staat precies beschreven met welke hoofdstukken van welke dossiers je aan elk kerndoel kan werken. Handig om te gebruiken bij het aanschaffen van materiaal en bij het plannen van lessen, maar ook bij bezoek van de inspectie: met het overzicht en het materiaal dat jullie gebruiken, kan je precies laten zien waar jij met je leerlingen aan gewerkt hebt.

Heb je vragen of opmerkingen over het overzicht? Laat het weten in een reactie hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

  1. Dag Suzanne,

    werken jullie ook met observatielijsten of competentie lijsten waarbij je per leerling kan ‘meten’ in hoeverre hij of zij vooruitgaat?

    Hoor het graag!

  2. Beste Mirjam,

    Bedankt voor je reactie. In het nieuwe materiaal voor klas 1 hv ‘Tumult in de brugklas’, zijn zogenaamde Meesterproeven opgenomen. Hier zitten ook beoordelingsformulieren bij waarmee je de vaardigheden kunt monitoren. Wat die meesterproeven precies zijn en hoe die formulieren eruit zien? In deze blog is dit uitgelegd: https://www.tumult.nl/de-theorie-achter-het-lesmateriaal-5-de-meesterproeven/

    Ik hoop dat ik je zo heb kunnen helpen met je vraag. Mocht je nog andere vragen hebben, mag je me ook mailen: veerlevanpinxteren@tumultgroep.nl

    Hartelijke groet!

  3. Hallo,

    Een prachtig overzicht hoe het Tumult materiaal aansluit bij de Leergebied Overstijgende Kerndoelen. Hiermee kunnen we verantwoorden hoe we aan dingen werken. Alleen… is het overzicht verouderd. Komt er misschien ook een vernieuwd overzicht? Ik zou er wel belang bij hebben.

    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,

  4. Hoi Glynis,

    Bovenstaand PDF werkt helaas niet meer. Is er een mogelijkheid om deze nogmaals te publiceren?

    Met vriendelijke groet,
    Richard Kleinsman.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken