Zo match je jouw jaarplanning met Tumult!

Gepubliceerd op: 13 juli 2016
Door: Martina Nieuwenhuis

Vaardigheden staan niet los van (vak)inhoud, daar schreef ik al eerder over. Het is nuttig om onderdelen van een vaardigheid zoals plannen eerst even los te oefenen, maar niet te lang. Je moet er vervolgens betekenis aan geven door het te linken aan iets wat daadwerkelijk gepland moet worden: een toetsweek bijvoorbeeld. Je doet dat deels met het lesmateriaal van Tumult. In een Tumultles over plannen gaat het inderdaad over een aanstaande toetsweek. Aan jullie alleen nog de taak om deze planningsles op het goede moment in te zetten: vlak voor die betreffende toetsweek. In deze blog vertel ik hoe je in zes stappen het Tumultmateriaal koppelt aan jullie jaarplanning: handig om nog voor de vakantie te doen, dan kun je na de zomer direct starten!

Stap 1. Bepaal wie de Tumultplanning maakt

Is dit een groepje mentoren, de coördinator of maken jullie de planning met z’n allen? Het is in ieder geval handig als er input is vanuit de verschillende vakgroepen, over wanneer zij grote opdrachten hebben ingepland voor het komende jaar. Tumult kan jullie hier eventueel bij helpen, door middel van een workshop planning & organisatie op school.

Stap 2. Bekijk het lesmateriaal

Ontdek de structuur van het lesmateriaal én bekijk welke vaardigheden er aan bod komen. Maak eventueel een klein overzicht van deze vaardigheden. Een handige manier om je goed in te lezen in het Tumultmateriaal is via de Do It Yourself Kick-off. In deze blog lees je daar meer over.

Stap 3. Besluit wat jullie belangrijke vaardigheden vinden

Hoeveel mentoruren hebben jullie? Of gebruiken jullie het lesmateriaal in speciale studieuren of in LOB-uren? Past al het lesmateriaal in deze beschikbare tijd of moeten jullie keuzes maken? Welke vaardigheden vinden jullie het belangrijkst? Deze gaan jullie inplannen.

Stap 4. Check de jaarplanning

Loop de hele jaarplanning door. Doe dit eventueel door steeds één van de belangrijkste vaardigheden in je hoofd te nemen en te kijken wat er in de jaarplanning aan gelinkt kan worden. Bijvoorbeeld: plannen voor de kerstvakantie in verband met de toetsweek erna, samenwerken in de eerste schoolweek waarin nog geen schoolvakken gegeven worden en informatievaardigheden rondom de onderzoeksweek in maart. Markeer al deze momenten in de jaarplanning en schrijf de vaardigheid erbij.

Stap 5. Check de vakgroepplanningen

Zijn er speciale projecten binnen de vakgroepen? Bijvoorbeeld een reis naar België met geschiedenis, een werkweek in Londen of een proefjesdag voor scheikunde? Welke vaardigheden kunnen daaraan gekoppeld worden? Schrijf ook deze projecten in de jaarplanning met de bijbehorende vaardigheid erbij.

Stap 6. Maak de planning en communiceer deze met het team

Maak op basis van jullie aantekeningen de planning definitief. Noteer in de jaarplanning wanneer jullie welke vaardigheid gaan behandelen. Bedenk hoeveel lessen je hieraan wilt besteden en plan dit in. Zorg dat je af en toe wat ‘lege’ weken inplant: zo ondervang je uitloop. Wil je meer tips over het maken van een planning? Lees dan de blog over planningen voor het vaardighedenonderwijs, de blog over een planning maken voor docenten en de blog over een reële planning maken voor coördinatoren. Communiceer de planning van het Tumultmateriaal met het team. In de vaklessen en in de projecten kan dan ook teruggegrepen worden op de vaardigheden die aangeleerd zijn.

Wie koppelt Tumult al op deze manier aan de (vak)inhoud? Ik ben benieuwd naar ervaringen en ‘best practices’!

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken