Handige tools #32: Chatten met Backchannel Chat

Gepubliceerd op: 23 juli 2018
Door: Veerle van Pinxteren

Wie kent TodaysMeet nog? Met deze app maakte je heel makkelijk een tijdelijke chatroom aan voor tijdens een les of workshop. Maakte? Ja, helaas is de app verleden tijd. Maar gelukkig werd ik laatst gewezen op Backchannel Chat: een goede vervanger voor TodaysMeet met een aantal voordelen voor de leraar ten opzichte van WhatsApp.

Om maar meteen met die voordelen te beginnen, kun je als leraar:

  • berichten verwijderen;
  • een discussie (tijdelijk) sluiten, niemand kan dan meer berichten toevoegen;
  • berichten bovenaan vastpinnen, bijvoorbeeld interessante of belangrijke berichten;
  • video’s en afbeeldingen versturen die Backchannel automatisch insluit, waardoor je de video direct kunt bekijken.

Verder heb je geen persoonlijke gegevens van de leerlingen nodig om met ze te chatten – waarmee je al een privacyissue oplost. Kortom: je hebt controle over de chat.

Lesideeën

Voordat ik je een paar lesideeën geef, lijkt het me leuk als je zelf alvast Backchannel uitprobeert. Ik heb hier een Backchannelchat aangemaakt. Hier kun je de vraag ‘Waarvoor zou jij Backchannel gebruiken in het onderwijs?’ beantwoorden.

Een paar ideeën:

Vragen tijdens uitleg laten stellen

Heb je een klas die veel vragen stelt? Of die je veel onderbreekt? Oefenen om te luisteren naar uitleg kan voor sommige leerlingen heel goed zijn. Maar een goede vraag is vaak zo vergeten. In zo’n geval kan het handig zijn als je hem toch kunt stellen. Laat leerlingen daarom tijdens jouw instructie hun vragen noteren/stellen in Backchannel. De vragen die niet beantwoord zijn in je instructie, kun je daarna alsnog beantwoorden.

Beantwoord de vraag van je klasgenoot

Projecteer Backchannel op je digibord. Laat leerlingen eventuele vragen die ze aan het einde van de les nog hebben via Backchannel naar het digibord sturen. Laat andere klasgenoten de vragen (mondeling) beantwoorden. Check wel of de vragen goed worden beantwoord en kies bij weinig tijd eventueel een paar goede vragen uit om de volgende les mee te starten.

Stel zelf een vraag

Vragen die je de leerlingen tijdens de les wilt stellen, kun je op deze manier door iedereen tegelijk laten beantwoorden. Interessant om met elkaar de verschillende antwoorden te bespreken!

Wat heb je geleerd?

Altijd een mooie vraag aan het einde van een les of workshop: wat neem je mee? Wat wil je onthouden? Niet alleen heeft het zin om leerlingen te laten reflecteren op wat ze het belangrijkste vinden aan wat ze in die les hebben geleerd; ook de bijdragen van anderen zien kan heel leerzaam zijn!

Buiten de les

Backchannel is ook buiten de les in te zetten. Denk maar aan de bekende smoes van leerlingen die hun huiswerk niet gemaakt hebben: “Ik wist niet wat ik moest doen bij deze opdracht.” Geen excuses meer als je Backchannel Chat ook buiten de les gebruikt! Leerlingen die een vraag hebben over een opdracht, stellen die in de chat. Laat de vragen door klasgenoten beantwoorden en post zelf ook regelmatig reacties. Zo gaan leerlingen hopelijk snel de voordelen voor henzelf inzien. Uiteraard zal het even duren voordat leerlingen dit automatisch gaan gebruiken buiten de les, maar de aanhouder wint!

Nog een paar handige dingen om te weten:

  • In de gratis versie kun je tot en met 30 leerlingen toevoegen aan de chat.
  • Er is ook een zoekfunctie.
  • Als docent kun je een transcript downloaden van de chat.

Wat vind je van deze lesideeën? Laat het weten in een reactie hieronder of in de chat!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search