Wat betekent de AVG voor leraren?

Nog 45 dagen, dan is het zover. Op 25 mei 2018 verandert de privacywetgeving in Nederland. De Wet bescherming persoonsgegevens vervalt dan en wordt vervangen door de AVG, oftewel: Algemene verordening gegevensbescherming. Er zijn veel onduidelijkheden over de effecten van de wet en vanuit het onderwijs krijgen we veel vragen. Niet alleen over wat er precies geregeld moet worden, maar ook over hoe je zorgt dat het hele team zich bewust is van de wetswijziging en de effecten daarvan. Met ons nieuwe leerpad AVG voor leraren: dit moet je weten! is het hele team in een klap op de hoogte.

Begin februari kon je in deze blog al meer lezen over de AVG en welke stappen onderwijsinstellingen moeten zetten om eind mei aan de eisen van de nieuwe privacywet te voldoen. Heb je nog niet helemaal duidelijk hoe en wat je precies moet regelen, dan raad ik je aan om die blog nog even goed door te lezen. Heb je de belangrijke stappen al gezet, maar wil je juist zorgen voor meer bewustwording onder leraren? Of ben je leraar en wil je zelf meer weten over de wet? Dan is het Edutrainers leerpad AVG voor leraren: dit moet je weten! geschikt voor jou.

Bewustwording voor leraren

Het leerpad bestaat uit twee onderdelen. Eerst worden de belangrijkste wijzigingen die de wet met zich meebrengt genoemd. Dit gedeelte is vooral informatief en zorgt ervoor dat je weet wat de wet in de basis inhoudt. We gaan er niet té diep op in, omdat leraren zelf niet verantwoordelijk zijn voor het implementeren van de wet in de school. Die basiskennis van de wet is wel belangrijk om ook na 25 mei 2018 weloverwogen keuzes te kunnen maken op het gebied van privacy en het gebruik van persoonsgegevens in de klas.

Praktische tips voor de dagelijkse praktijk

In deel twee schetsen we een aantal situaties die voor de meeste leraren herkenbaar zullen zijn. Hoe ga je straks om met digitale tools? En waar moet je rekening mee houden tijdens een oudergesprek? Met concrete tips en adviezen word je als leraar op weg geholpen. Bijvoorbeeld om, ook als de nieuwe wetgeving is ingegaan, nog steeds gebruik te maken van digitale apps en tools in je lessen. Maar dan wél bewust en met het oog op de privacy van je leerlingen én van jezelf.

Het leerpad AVG – iedere leraar privacyproof vind je in de online omgeving van Edutrainers. Hiermee kun je jezelf of een hele groep leraren trainen, monitoren en certificeren, ook in combinatie met een workshop. Wil je nieuwe leerpaden gratis uitproberen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Edutrainers en je ontvangt bericht wanneer een leerpad voor jou beschikbaar is.

Print Friendly, PDF & Email

About the Author:

Britte Koppel
Is als contentmarketing expert en web-ontwikkelaar altijd op zoek naar manieren om onderwijs en marketing te combineren. Leren is groeien en hoe meer mensen dat weten, hoe beter. Schrijft blogs, houdt zich bezig met de ontwikkeling van de website en ontdekt graag nieuwe (digitale) mogelijkheden om uit te proberen in en buiten het onderwijs.

Leave A Comment

Privacyinstellingen

Pas je privacyinstellingen aan of bekijk ons privacybeleid. Je kunt ook direct alle cookies accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen