Wil je als school op een goede manier leerlingen loopbaancompetenties laten ontwikkelen en een loopbaandossier laten opbouwen, dan is een gedegen aanpak onontbeerlijk. Hoe laat je leerlingen de juiste keuzes maken? Welk lesmateriaal gebruik je daarvoor? En waar slaan leerlingen hun loopbaankeuzes op? In deze blog vertel ik je meer over ons lesmateriaal voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding en de mogelijkheden om LOB goed in te richten op jouw school. 

Waarom LOB?

Wie ben je, wat zijn jouw dromen en welke beroepen zijn er allemaal? Door leerlingen vroeg hierover te laten nadenken leg je een basis voor ze die ze kunnen gebruiken om hun eigen loopbaan vorm te geven. Daarbij is het helemaal niet zo belangrijk dat ze meteen een goede keuze maken, maar dat ze leren hoe je goed keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld door je opties goed te onderzoeken, na te denken over wat er bij jou past en mensen in je omgeving daarbij om hulp te vragen. Door je ouders/opvoeders, docent, buurman en anderen te vragen welk beroep ze bij jou vinden passen, maar ook door hun netwerk in te schakelen om eens een dagje mee te lopen op iemands werk. Met LOB help je leerlingen dus enorm in hun leven. Ook is het al een tijdje een verplicht onderdeel in de vernieuwde examenprogramma’s. Leerlingen moeten loopbaancompetenties ontwikkelen en een loopbaandossier opbouwen.

Ons LOB-materiaal

Ons LOB-lesmateriaal is voor schooljaar 2018-2019 compleet voor het vmbo. De laatste titel uit de leerlijn voor leerjaar 1 tot en met 4 verschijnt namelijk voor de zomervakantie: Tumult in de brugklas – LOB dossier 1 vmbo/havo/vwo. De doorlopende vmbo-leerlijn is gebaseerd op de loopbaancompetenties van Marinka Kuijpers. Ieder hoofdstuk staat voor een van de loopbaancompetenties. Wil je meer weten over LOB en ons lesmateriaal? Lees dan deze blog van Sandra. Of bekijk de titels in de webshop.

Portfolio

Bij ons LOB-lesmateriaal bieden wij een gratis digitaal portfolio aan met daarin onze LOB-taken. Zo bouwen leerlingen een loopbaandossier op. Leerlingen kunnen documenten opslaan in de portfolio-omgeving. De mentor/decaan kan deze bestanden bekijken en feedback geven. Dit portfolio kan op alle soorten apparaten worden gebruikt. Toegang kan via single sign-on via allerlei elo’s of Office 365. Meer weten? Lees de blog De portfoliofunctie in Mijn Tumult: hoe werkt het? Of vraag ons om een demo!

Expedities

Afgelopen jaar zijn we ook gestart met expedities en lesmateriaal op maat. Scholen zoals het Sterren College Haarlem, de Scholengemeenschap Gerrit Rietveld en het Lingecollege hadden er behoefte aan. Ze wilden graag werken met ons lesmateriaal en, aansluitend bij hun visie op LOB, een selectie lessen selecteren uit ons materiaal voor verschillende vaardigheden: loopbaan- en keuzevaardigheden, studievaardigheden en sociaal-emotionele vaardigheden. Deze selectie lessen hebben we samengevoegd en aangepast aan de wensen van de school. Daarnaast hebben we lessen van de school zelf toegevoegd. Zo ontstond er een Tumult lessenreeks, geheel samengesteld door de scholen zelf, met advies vanuit Tumult.

Meer weten?

Ben je ook op zoek naar gepersonaliseerd lesmateriaal op jouw school? Of wil je gewoon eens meer weten over alle mogelijkheden rond ons lesmateriaal? Neem dan contact met ons op. Bel naar 020 – 421 51 29 of mail ons: info@tumultgroep.nl. Wij staan altijd open voor nieuwe projecten, inzichten en leuke gesprekken.

Print Friendly, PDF & Email