We geloven in ieders persoonlijke leerroute en daarvoor is het nodig om die route ook te zien! De portfoliofunctie in de online leeromgeving Mijn Tumult geeft de mogelijkheid om de leerroute van je leerlingen vast te leggen. Hoe ziet dit portfolio eruit en wat is er allemaal mogelijk?

Wat houdt het Mijn Tumult-portfolio in?

Het portfolio is een pagina in Mijn Tumult waar leerlingen de portfolio-opdrachten kunnen downloaden, invullen en inleveren. Deze opdrachten zijn per leerjaar gegroepeerd. Wij adviseren om alle opdrachten van alle leerjaren open te zetten, zodat de leerling zijn of haar voortgang kan bijhouden gedurende zijn of haar hele schoolloopbaan.

De portfoliofunctie in Mijn Tumult: hoe werkt het? Wat houdt het Mijn Tumult-portfolio in?

Waarvoor gebruik je het?

Het portfolio is met name handig voor loopbaanbegeleiding. Leerlingen maken opdrachten gedurende hun loopbaan en slaan deze op in hun portfolio. Aan de hand van deze opdrachten kun je als docent zien wat een leerling allemaal gedaan heeft en hoe hij of zij zich heeft ontwikkeld. Die kennis kun je goed gebruiken tijdens de LOB-gesprekken met de leerling. Wil je het ook gebruiken voor studievaardigheden en sociaal-emotionele vaardigheden? Dat kan uiteraard ook!

Welke opties zijn er?

In ons standaardportfolio zitten LOB-taken. Dit zijn de LOB-taken uit onze abonnementen LOB-dossier. Met deze LOB-taken gaan leerlingen buiten de school opdrachten doen om te ontdekken wie ze zijn en wat ze goed kunnen. ‘Bezoek een open dag’ en ‘interview een ouderejaars’ zijn een voorbeeld van zulke taken.

De portfoliofunctie in Mijn Tumult: hoe werkt het? Welke opties zijn er?

Hebben jullie als school een duidelijk beeld van de opdrachten die in het portfolio moeten zitten? Dan kunnen we samen op expeditie en met jullie kijken welke opdrachten er in het portfolio moeten komen. Die opdrachten kunnen zowel uit ons als uit het materiaal van de school komen. Vervolgens zetten we ze voor jullie klaar in de online leeromgeving Mijn Tumult. Zo heb je alle opdrachten bij elkaar! Lees hier meer over onze expedities met het Sterren College Haarlem en de Scholengemeenschap Gerrit Rietveld.

Hoe gebruik je het?

Een leerling gebruikt het portfolio uiteraard op een andere manier dan een docent.

Leerling

Als een leerling klikt op een van de LOB-taken, krijgt hij of zij dit te zien:

De portfoliofunctie in Mijn Tumult: hoe werkt het? Hoe gebruik je het? Leerling

Een leerling downloadt de LOB-taak en vult de LOB-taak digitaal in. (Lees in deze handleiding hoe je dat doet.) Als de leerling klaar is met het invullen van de pdf, levert de leerling de ingevulde pdf weer op dezelfde plek in.

De portfoliofunctie in Mijn Tumult: hoe werkt het? Hoe gebruik je het? Docent

Docent

Klik je als docent op een LOB-taak, dan krijg je dit te zien:

De portfoliofunctie in Mijn Tumult: hoe werkt het? Hoe gebruik je het? Docent LOB-taak

Je ziet het aantal leerlingen (aantal deelnemers), hoeveel opdrachten er ingestuurd zijn en hoeveel opdracht nog wachten op beoordeling.

Als je vervolgens klikt op ‘Bekijk alle ingestuurde opdrachten’, zie je alle opdrachten die de leerlingen hebben ingeleverd. Vervolgens kun je feedback geven op een opdracht van een leerling, door middel van notities in het document zelf, algemene schriftelijke feedback of middels een cijfer.

De portfoliofunctie in Mijn Tumult: hoe werkt het? Hoe gebruik je het? Docent Bekijk ingestuurde opdrachten

Portfolio gebruiken in 2018-2019?

Dit schooljaar zijn er al een aantal scholen begonnen met het gebruiken van ons portfolio in Mijn Tumult. Met de feedback van deze scholen finaliseren we onze portfoliofunctie, zodat deze optimaal werkt in het schooljaar 2018-2019. Aan de hand van hun feedback kunnen we het portfolio finetunen. Denk daarbij aan de functionaliteiten, maar ook de lay-out en gebruiksvriendelijkheid.

Wil je ook gebruik maken van onze portfoliofunctie? Laat het ons weten! Heb je nog wensen voor het portfolio? Dat horen wij graag graag, want dan nemen we dat mee in de verdere ontwikkeling. Laat een reactie hieronder achter of stuur me een mail: nadiaspaan@tumultgroep.nl.

Print Friendly, PDF & Email