En het nieuwe schooljaar is weer van start! We hopen dat jij, maar zeker ook je leerlingen, er net zo veel zin in hebben als wij. Om het schooljaar goed te beginnen versturen we via onze maandelijkse nieuwsbrief een leuke lesbrief: Allemaal anders. Een soort hernieuwde en verdiepende kennismaking! Toch wel handig zo na de zomervakantie, zeker als er nieuwe leerlingen in de klas zitten. Maar ook als de leerlingen elkaar al kennen is de lesbrief heel geschikt: want ze maken niet alleen kennis, ze ontdekken namelijk wat de overeenkomsten en verschillen in de klas zijn! En dat is extra handig nu de Week Tegen Pesten eraan komt.

Week Tegen Pesten

Wanneer het zover is? De Week Tegen Pesten loopt van 17 tot en met 21 september. Vanaf 10 september vind je op hun site allerhande lesmateriaal en onze lesbrief legt de nadruk op respectvol omgaan met verschillen. Een mooie insteek voor het primair onderwijs. Voor leraren biedt het thema van De Week Tegen Pesten dit jaar extra uitdaging, want dat luidt ‘Laat je zien!’ En dan gaat het niet over de leerlingen (en hun diversiteit, zoals in Allemaal anders), maar over de docenten en leerkrachten! De leerlingen moeten voelen én weten dat ze bij jou terechtkunnen als er iets is en dat verdient aandacht. Bekijk voor inspiratie natuurlijk de website van de Week Tegen Pesten. Onze lesbrief Jouw ideale docent! voor het voortgezet onderwijs vind je vast ook interessant – die is wél helemaal gericht op het specifieke thema. Wie weet kun je deze in aangepaste versie gebruiken in jouw po-groep!

Ga staan bij …

Wil je de lesbrief uitbreiden? Start de les dan met de werkvorm ‘Ga staan bij …’ Noem steeds willekeurige dingen achter de zin ‘Ga staan bij …’ Bijvoorbeeld: ga staan bij iemand die vanmorgen pindakaas op zijn brood had. Ga staan bij iemand die met de fiets naar school is gekomen. Ga staan bij iemand die graag naar Italië op vakantie gaat. Je zult zien dat er groepjes bij bepaalde leerlingen gaan staan. De verschillen worden dus letterlijk zichtbaar! Laat een aantal leerlingen uitleggen of (en waarom) het klopt wat anderen over ze denken. Laat eventueel een aantal leerlingen proberen uit te leggen waarom iemand anders een andere ervaring/mening kan hebben. Waarom vind jij Italië leuk, en een ander niet? Zo ligt de nadruk al op de overeenkomsten en verschillen.

Complimentenfles

Meer doen met goed omgaan met elkaar? Introduceer dan de complimentenfles. Voordeel hiervan is dat deze voortdurend aanwezig is. Zo wordt positief met elkaar omgaan gewoonte en niet iets dat je enkel een keer in een les behandelt.

  • Zet een plastic (versierde) fles in de klas. Dit is de complimentenfles. Zorg dat er lege briefjes in zitten.
  • Nodig de leerlingen uit om complimenten aan elkaar op een briefje te schrijven en deze in de fles te doen. Het is niet verplicht de afzender te noteren.
  • Lees aan het eind van elke week de complimenten voor.

Sterker dan pesten!

Bekijk ook de blog en lesbrief Sterker dan pesten! Dit is de lesbrief die vorig jaar speciaal voor het basisonderwijs gemaakt is rondom de Week Tegen Pesten!

Tumult in het basisonderwijs …

Meer weten over het Tumult-lesmateriaal voor het basisonderwijs? Bekijk dan de informatie op de site of bekijk een proefexemplaar in de webshop. Of stuur me een mailtje (martinanieuwenhuis@tumultgroep.nl) met jouw vraag!

Voor nu: een heel goed nieuw schooljaar toegewenst!

Print Friendly, PDF & Email