Een nieuw schooljaar? Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Bijvoorbeeld om mooie resultaten te behalen, om al het talent in je leerlingen naar boven te halen, of om er samen met je leerlingen een (educatief) feestje van te maken. Als docent is het aan jou om deze mooie kansen optimaal te benutten. Met een sterke start van het nieuwe schooljaar zorg jij ervoor dat dat gaat lukken. Wat kan jou daarbij helpen?
Frisse energie!
Na de zomervakantie heeft iedereen als het goed is weer frisse energie om te starten. Om die energie vast te houden en het schooljaar actief te starten is het leuk om te beginnen met een spel, bijvoorbeeld met de Zomerbingo! Oorspronkelijk werd deze gemaakt voor het einde van het schooljaar. Maar pas je de vragen een beetje aan, dan kun je ’m ook fantastisch goed gebruiken om het jaar actief af te trappen! Bijkomende voordeel: de leerlingen leren elkaar zo (nog beter) kennen.
De fases van groepsvorming
Zijn jij en je leerlingen lekker actief en enthousiast van start gegaan, dan is het zaak om je te richten op het sociale klimaat in de klas. In deze blog lees je nog eens over de fases waar je leerlingen doorheen gaan bij de groepsvorming in de klas. Altijd handig om deze nog eens door te nemen, want: een positief leefklimaat is een positief leerklimaat.
Meer spellen
Spellen zijn niet alleen leuk als energizers, maar werken ook goed in het licht van groepsvorming als je leerlingen elkaar nog niet (goed) kennen. Kies er bijvoorbeeld een uit deze vijf kennismakingsspellen voor een goede start van het schooljaar. Succes gegarandeerd!
Doelen stellen
Waar ga jij komend schooljaar met je leerlingen aan werken? Wat willen je leerlingen bereiken? En wat is eigenlijk jouw doel van komend schooljaar? Stel samen één of meerdere doelen op, want het stellen van doelen leidt (vaak) tot betere resultaten. Kun je daar wel een beetje hulp bij gebruiken? De tips in deze blog helpen je erbij!
Voorbereiden op relevante thema’s
Deze is in lijn met de vorige tip. Op basis van de doelen die jullie stellen kun je ook nadenken over bepaalde thema’s waar je komend schooljaar aandacht aan wilt besteden. Denk bijvoorbeeld aan de Week Tegen Pesten, de Duurzame Dinsdag, de Maand van de Geschiedenis, of een ander thema dat goed past bij de (leer)doelen of interesses van jouw leerlingen. Denk goed na over wat je dan precies wilt overbrengen binnen dat thema en zoek daar materiaal bij. Lijkt de Week Tegen Pesten je wat? Download dan de kant-en-klare lesbrief Alle beetjes helpen!
Ken je lesmateriaal
Lesgeven gaat een stuk makkelijker als je vertrouwd bent met het lesmateriaal. Je kunt dan beter je eigen draai eraan geven. Neem dus genoeg tijd om te kijken hoe het lesmateriaal in elkaar steekt en hoe je dit kunt inzetten om jouw doelen te bereiken. Werk je met lesmateriaal van Tumult, dan heb je een handig startpunt met Starten met Tumult. Zo maak je je het lesmateriaal binnen mum van tijd eigen.
Veel succes ermee!