4 tips om je online leermaterialen te organiseren

Gepubliceerd op: 8 juni 2016
Door: Veerle van Pinxteren

Toegegeven: soms zie ik ook door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel goede (en minder goede) websites die ik niet wil vergeten, dat ik soms het overzicht kwijtraak. Het opslaan van een internetpagina als bladwijzer of als favoriet is snel gedaan. Maar ook ontzettend makkelijk kwijt te raken in de oneindige lijst met favorieten die zich zo vormt…

Tijd voor een blog over het opslaan en terugvinden van online leerbronnen voor je lessen dacht ik zo! In deze blog dan ook een paar tips voor het gemakkelijk opslaan van je bronnen voor jezelf én om te delen met je leerlingen en/of collega’s.

Pocket

Kom je ook zo vaak artikelen tegen die je eigenlijk wilt lezen maar waar je op dat moment geen tijd voor hebt? De oplossing is Pocket: hiermee sla je de tekst op en kun je deze op een later moment op een van je (andere) devices (offline) teruglezen. Het helpt mij enorm om ‘bij te blijven’ en regelmatig interessante blogs, artikelen en publicaties te lezen die ik anders bij gebrek aan tijd of concentratie zou overslaan.

>>> Meer lezen over Pocket? Ik schreef er eerder al een blog over.

Symbaloo

Met een Symbaloo-account kun je je eigen startpagina maken met daarop alle links die je vaak gebruikt. Je krijg een mooi overzicht op je scherm met in elk blokje een andere link.

Zo kun je een overzicht maken met alle links naar video’s die je vaak in je lessen gebruikt, een leeromgeving door je leerlingen laten maken waarop ze alle links die ze voor school nodig hebben verzamelen gedurende het schooljaar. Of een overzicht van leermateriaal om te delen met leerlingen en ouders. Mijn collega Britte schreef een blog met 7 manieren om Symbaloo in de klas te gebruiken.

>> Ontdek wat je met Symbaloo kan in het leerpad van Edutrainers.

Start.me

Start.me heeft in principe dezelfde functionaliteiten als Symbaloo maar heeft wat mij betreft een aantal andere voordelen:

  • Het visuele uiterlijk van de persoonlijke startpagina: de startpagina kun je zelf vullen en vervolgens verschijnen er blokken. Elk blok past zich aan aan de hoeveelheid informatie die je eraan toevoegt en heeft daarom wel iets weg van een Pinterestpagina.
  • Live feeds: je kunt live feeds toevoegen van bijvoorbeeld Nederlandse of buitenlandse kranten, Twitteraccounts van interessante personen of organisaties die een link hebben met jouw vak, of simpelweg het weer (ook belangrijk!;-)).
  • Takenlijsten toevoegen: voer bijvoorbeeld taken voor jezelf of voor je leerlingen in. Zo leren ze met takenlijsten werken.
  • Notities toevoegen: schrijf hier bijvoorbeeld aankondigen, roosterwijzigingen of tips voor je leerlingen.

Pinterest

Op Pinterest kun je ‘borden’ aanmaken met een bepaald thema. In principe sla je op deze borden je links op, met name naar afbeeldingen en video’s omdat Pinterest vooral interessant is vanwege de visuele weergave. Het is daarom minder geschikt om puur en alleen te gebruiken voor het bewaren van al je internetlinks, maar des te meer voor het opslaan van afbeeldingen voor je lessen. Je kunt afbeeldingen opslaan die je elders op internet vindt, of afbeeldingen van andere Pinterestgebruikers ‘pinnen’. Ik volg momenteel een cursus Spaans en mijn docente gebruikt regelmatig afbeeldingen in de les die ze verzameld heeft op Pinterest. Heel handig om bijvoorbeeld een gesprek in de doeltaal mee op gang te brengen! Deze bijvoorbeeld om de ‘condicional’ en de ‘imperfecto de subjuntivo’ (ja ja!) te oefenen. En ik vond bijvoorbeeld dit handige bord met Spaanse grammatica-uitleg.

>>> Handige tools #15: inspireren, verzamelen en ontwikkelen met Pinterest

Hoe blijf jij online georganiseerd?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search